U Beču izložba 'Superstars - od Warhola do Madonne'

kul-andy-txt.jpg
import
09.11.2005.
u 16:42

BEČ -"Superstars - od Warhola do Madonne" naslov je izložbe koja je u petak otvorena za publiku u dvije bečke izložbene institucije, Kunsthalle i Kunstforumu BA-CA (Umjetnički forum), a koja osvjetljava fenomen prominentnih i popularnih osoba iz svijeta filma, glazbe, politike, likovne umjetnosti.

Izloženo je 290 radova u različitim tehnikama od fotografija ulja na platnu, skulptura, figura, izrezaka iz novina, video i drugih instalacija.

Među 130 umjetnika uz ostale su tu Matthew Barney, Marcel Duchant, Rodney Graham, Paul McCarty, Dennis Oppenheim, Pablo Piccaso, Andy Warhol itd.

Dok je u Kunsthalle izložba postavljena u labirintu hodnika i malih prostora u kojima su izložene pozicije pojedinih zvijezda iz svijeta likovne umjetnosti, filma ili glazbe npr. Pabla Piccasa, Andy Warhola, Jackie Onassis, Marilyn Monroe, Roberta Redforda, Madonne, Michaela Jacksona itd., u umjetničkom forumu može se vidjeti tradicionalna postava konvencionalne umjetnosti npr. kompjutorske igre Lare Croft ili video instalacije Eve Sussmans itd.

Otvarajući izložbu u četvrtak navečer austrijski predsjednik Heinz Fischer naglasio je da mu imponira da su dvije izložbene institucije odlučile zajedno predstaviti ovaj zanimljivi projekt, u kojemu je, kako je rekao, "ostvaren vrlo dobar rezultat".

"Izložbom smo htjeli prikazati popularne osobe iz različitih kuteva", rekao je direktor Kunsthalle Gerald Matt dodajući da izložba prikazuje sjaj i bijedu jednog svijeta koji se "uvijek ispočetka pretvara u umjetnički raj".

Superzvijezde predstavljaju popularnost, moć, ljepotu kao i čežnju i žudnju publike. One dominiraju 'arenom' u kojoj se nastoji privući pozornost ljudi. Pojava superzvijezda kao društvenog fenomena diljem svijeta poklapa se s ekonomskom globalizacijom i tehničkim napretkom komunikacija, rekla je među ostalim direktorica Umjetničkog foruma Ingrid Brugger.

Izložba je otvorena do 22. veljače 2006.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije