ZagrebDox

U Kaptol centru čeka nas 116 filmova, a 40 će se boriti za nagrade

ZagrebDox
13.03.2023.
u 09:27

Najavljen je 19. festival ZagrebDox koji će se u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema održati od 26. ožujka do 2. travnja

Devetnaesti festival ZagrebDox održat će se od 26. ožujka do 2. travnja u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema. U osam festivalskih dana publika će imati priliku gledati čak 116 dokumentarnih filmova u 12 programa. Za Veliki pečat natječe se po dvadeset filmova u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji.

Među domaćim filmovima, posebno zanimljivo zvuči omnibus "Osam poglavlja" koji su režirali Jasmina Beširević, Tonći Gaćina, Dalija Dozet, Anja Koprivšek, Petar Vukičević, Judita Gamulin, Katarina Lukec i Tiha K. Gudac, a vode nas kroz osam desetljeća života osam ženskih likova, među kojima je najmlađa petogodišnjakinja, a najstarija ima 85 godina.

Puno pažnje privući će i "Soba za ljubav" makedonske redateljice Suzane Dinevski, koja nas vodi u intimni svijet bračnih posjeta u najozloglašenijem zatvoru Idrizovo u Sjevernoj Makedoniji. U svom redateljskom prvijencu "Prizori s mojim ocem", Biserka Šuran ulazi u razgovor s ocem o zajedničkoj prošlosti, povijesti Balkana i o tome što ona znači za njihov identitet, dok nas "Lina" Jasmine Beširević vodi u svijet devetogodišnje djevojčice koja proživljava traumatični razvod roditelja.

Atraktivan je i intimni film "Između revolucija" redatelja Vlada Petrija koji je u Berlinu osvojio nagradu FIPRESCI za najbolji film u programu Forum, a propituje društvene tabue, autoritet, religiju i uloge žena u Iranu i Rumunjskoj, zemljama u kojima su povijest pisali gotovo isključivo muškarci. "Dezerteri" Damira Markovine dobitnici su pak nagrade za najbolji film središnje i istočne Europe na Ji.hlava festivalu, a govore o izgubljenoj generaciji, njihovim međusobnim odnosima, teškim izborima i odgovoru na najteže pitanje rata: ostati ili otići?

Suočavanjem s prošlošću bave se "Hotel Hope" Bojana Stojčića, koji 27 godina nakon Daytonskog mirovnog sporazuma dokumentira tragove tog sna koji se pretvorio u noćnu moru, "Istražitelj" Viktora Portela propituje kako danas izgleda Balkan na kojem se prije dvadeset pet godina dogodio sukob i je li haaška pravda imala smisla.

Za kraj, redatelja Davida Gašu anonimni ekshibicionist vodi kroz javnu seks-šumu usred gradskog parka u filmu "Šumica"!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije