5. NOVOGODIŠNJI KONCERT BEČKE FILHARMONIJE

Zubin Mehta peti put ispraćen ovacijama Bečana

Zubin Mehta
Foto: Maurizio Gambarini/DPA/Pixsell
01.01.2015.
u 15:02

Tematski su filharmoničari odali počast Tehničkom sveučilištu u Beču, izvevši polke i valcere Johanna Straussa mlađeg i Eduarda Strussa, „Pepertuum mobile“, „Akceleracija“, „Elektro-magnetska polka“, „Mit Dampf“…, čiji je brat Josef studirao na tom Sveučilištu.

Novogodišnji koncert bečkih Filharmoničara pod ravnanjem slavnog indijskog dirigenta Zubina Mehte (78) iz Zlatne dvorane bečkog Musikvereina, ukrašene s 30 tisuća cvjetova, po prvi put domaće proizvodnje, a ne iz talijanskog San Rema, kao uvod u godinu u kojoj Beč obilježava tri jubileja, 650 godina bečkog Sveučilišta, 200 godina Tehničkog sveučilišta i 150 godina prstena ulica Ringstrasse koje okružuju gradsku jezgru na kojem su smještene najznačajnije austrijske i bečke građevine i političke, kulturne i povijesne institucije, bio je u nedjelju glamurozni glazbeno-scenski spektakl.

Mehta je peti put u svojoj briljantnoj karijeri bio za dirigentskim pultom ovog najprestižnijeg glazbenog događaja na svijetu, koji je izravno prenošen u više od 90 zemalja, među njima i u Hrvatskoj.

Kao i svjetske dirigentske zvijezde, Willi Boskovsky, Klemens Kraus i Lorin Maazel koje su također pet puta ravnali novogodišnjim koncertom bečke Filharmonije.

Mehta, rođen u Bombayu u Indiji 1936. godine, prvi je put Filharmoničarima dirigirao 1990. godine, pa potom 1995., 1998. i 2007. Ovogodišnji 75. jubilarni koncert je počeo uvertirom „Jutro, podne, večer u Beču“ Franza von Suppea. Uz tradicionalne valcere, polke i marševe dinastije Strauss, oca Johanna i njegova tri sina, Johanna mlađega, Josefa i Eduarda, na repertoaru su se našla i pet djela koja su premijerno izvedena, među njima i „Šampanj - galop“ Danca Hans Christiana Lumbyea koga zovu „Strauss sjevera“.

Tematski su filharmoničari odali počast Tehničkom sveučilištu u Beču, izvevši polke i valcere Johanna Straussa mlađeg i Eduarda Strussa, „Pepertuum mobile“, „Akceleracija“, „Elektro-magnetska polka“, „Mit Dampf“…, čiji je brat Josef studirao na tom Sveučilištu.

Koncert je završio dodatkom, poznatom „Eksplozivnom polkom“ Johanna Straussa, sina.

U znaku tradicije, na kraju je uz ovacije i frenetično odobravanje publike izveden i njegov valcer „Na lijepom plavom Dunavu“ te „Radetzky marš“ koji je skladao njegov otac Johann Strauss.

Usporedo s koncertom, 14 HD kamera austrijske televizije ORF prikazale su balet iz bečkog Sveučilišta i Tehničkog sveučilišta u Beču, koja obilježavaju 650. odnosno 200. obljetnicu postojanja. Izveo ga je baletni ansambl bečke Državne opere po koreografiji Davide Bombana, obučen u kostime skupine mladih dizajnera iz austrijske metropole. U stanci koncerta prikazan je dokumentarni film o 150. godina bečkog prstena ulica Ringstrasse kojeg, između ostalog, krase i niz muzeja, kazališta i raskošnih palača u starogradskoj jezgri.

Bečki filharmoničari su više 50 milijuna ljudi na pet kontinenata, koji su gledali i slušali prijenos iz Beča, prema već ustaljenom običaju, poslali novogodišnji pozdrav i poruku nade, prijateljstva i mira. Slijedećim Novogodišnjim koncertom bečkih Filharmoničara 1. siječnja 2016. godine ravnat će po treći put, Latvijac Maris Jansons (72).

>>Novu godinu u Beču dočekuje oko 700 tisuća gostiju

>>Zubin Mehta peti put dirigira u Musikvereinu za 1. siječanj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije