DAVOR GOBAC Hoćemo li ga zbog televizijskog angažmana u najavljenoj emisiji "Genijalci" na HTV-u manje slušati?

Lagano padam!

gob-txt.jpg
import
15.09.2005.
u 10:47

Glede sve izraženijeg trenda pjevača koji postaju TV-voditelji i promjena karijera, zapitali smo se znači li angažman Davora Gobca u kvizu "Genijalci" otkrivanje nekih novih strasti i odmak od daljnje glazbene karijere. Osim što nas je razuvjerio, priznao je kako ga razuzdana i isprazna zabava sve manje zanima, kako često gunđa i kako polako počinje osjećati posljedice ludih rockerskih godina...

- "Genijalaci" mi neće oduzimati puno vremena. To je dva-tri sata posla po emisiji. Glazba zbog toga neće uopće patiti i to sigurno ne znači da napuštam glazbenu karijeru radi televizije. To mi je usputni poslić, avantura - objašnjava Gobac. - Kviz je smiješan jer nas petero pokušavamo riješiti pojmove koje telefonski zadaju gledatelji, a pojmovi su primjerice kurcomlat i slično. Mi ih pokušavamo odgonetnuti na što filozofskiji, humaniji i dublji način. Ak mi pogodimo, mi smo dobili lovu, ako ne - gledatelj. Barem mislim, zapravo...

Iako ćemo ga često gledati na televiziji, Gobac ne priželjkuje samostalnu voditeljsku ulogu. - Ne razmišljam o tome, još mi se snimaju pjesme. Mogao bih voditi jedino dobru underground emisiju u kojoj bih mogao puštati kaj bi htel da mi nitko ništa ne prigovara, da mogu pričati što hoću i da me plate kak treba. To bi bila dobra emisija i svi bi ju gledali, ali neću to raditi.

Gobac je ponosan na zadnji album "Plastic Fantastic" i priznaje kako im je zbog njega ova godina najbolja u proteklih pet, šest godina. Znači li to da u posljednje vrijeme nije bilo baš dobro? Naime, doista se čini da Psihomodo Pop već godinama pjeva jednu te istu pjesmu i da se Gobac nije maknuo dalje od "stila Mickeyja Mousea", tako da se i najnoviji singl "Lagano padam" čini kao određena samokritika.

- Ma, to je super stvar. Bio sam prilično pijan kad sam to napisao, ali sam poslije skužio da je stvar super. Zbilja je ispala dobra, iskrena je. Malo je sjetna, ali nije pesimistična. Pozitivna je, to je happy end pjesma. Kad lagano padaš kao pero, to je ugodno. A što se tiče naše popularnosti, mi uredno funkcioniramo i onih godina kad nismo imali albume. Uvijek odsviramo svoj godišnji broj koncerata, ali u zadnje vrijeme je baš dobro. Ako tako potraje, bit će super. Budući da je prešao četrdesetu, odraditi otkačenu svirku nije mu više jednako lako, pa nam je otkrio kako zbog toga više ne pije alkohol i vježba u teretani.

- Mislim da smo danas izvrsni u svirci uživo, stvarno smo usvirani i u kondiciji smo do jaja! Svirali smo cijelo ljeto, preko 40 koncerata, uključujući spektakl u Domu sportova. Koncerti su bili puni publike, čak sam se na trenutke i iznenadio. Postoje li neke neostvarene želje koje bi volio ostvariti? - Želim snimati još albuma, ha-ha. Želja? Stalno ponavljam kako bih htio zaraditi milijun dolara. Htio bih vidjeti kako je to, a onda bih sve potrošio, ne bih štedio. Na sve bih trošio.

Koji su planovi za budućnost? - Nakon Doma sportova htio bih još veći spektakl, još veći show. Volio bih da je Velika dvorana, ali ne patim od toga. Mala mi je super prostor za dobar rock-koncert. Sad pišem nove pjesme i već imam dvije. Uskoro ćemo izdati spot za "Baš kao..." i napravit ćemo DVD s koncertom iz Doma sportova. Upravo traje montiranje i puno se bavimo time da sve bude pic-pic. Možda pred Novu godinu izbacimo spot za "Lagano padam". Ja inače radim samo kad me drži. Ne mogu raditi na silu, radije ležim. Volim kad se napalim pa iscuri!


Gunđanje i dosađivanje

Na pitanje osjeti li posljedice rockerskih godina Gobac odgovara neposredno i - potvrdno. - Postao sam mrtav ozbiljan i mrzovoljniji sam. Puno više stvari mi ide na k.... ili me ne zabavljaju. To je valjda starost. Kad počneš mrzovoljno gunđati i sve ti je dosadno, znaš da si star. Upitali smo kako to podnosi njegova obitelji? - Naviknuli su. Mi smo obitelj koja se zna fino sočno posvađati i onda nam je super. Deana sad studira pa se nema vremena svađati zbog učenja. Prestala je plesati. Sad cijeli dan zuri u knjigu, a ja navijam Ramonese. Inače sam u zadnje vrijeme u cool fazi, i to mi je super. Dosadno mi je okolo bezveze zujati. Kad je nešto dobro, dobri ljudi koje znaš, mjesto, onda volim. Kad su pokazivalice i zujanje, toga mi je pun k...., počeo sam sve to odbijati. Ljepše mi je doma.


Ništa bez Ramonesa

Što radi kad ništa ne radi? - Osim glazbe i slikanja uglavnom kupujem stara izdanja Ramonesa i radim nove pjesme. Odlazim na plac, vozim bicikl...


Žal za dobrim starim vremenima

Kada je riječ o dobrim starim vremenima, klasičnim pričama za ljude koji dolaze "u godine", Gobac kaže: - S jedne strane žalim, s jedne ne. Bilo je dobrih dana, super trenutaka. Ma, bilo je svega... To je bio drugi stil, neka druga atmosfera. Ja sam sebi isti, ali danas su druge okolnosti. To je i normalno, jedino Ramonesi mogu napraviti 20 istih albuma a da to zvuči super. Mi nismo isti, mijenjamo se onako kako to Stonesi, Queenovci i ostali rade. Psihomodo pop je isto sklon tome, ali to je dobro. Treba raditi nove stvari.

Želite prijaviti greške?