rijetka superfekundacija

19-godišnja Brazilka rodila blizance od različitih očeva: Tek 20. takav slučaj u svijetu!

Ilustracija
Yegor Aleyev/Newscom/PIXSELL
08.09.2022.
u 10:30

Spermom iz odvojenih spolnih odnosa je došlo do začeća dvije jajne stanice iz istog ciklisa, objasnio je njen liječnik koji, priznaje, nije mislio da će se u životu susresti s ovakvim slučajem

19-godišnja Brazilka ni sama, kaže, nije znala da je to uopće moguće, no DNA testovima je utvrđeno da su njeni blizanci samo - polubraća. 

Nevjerojatne sličnosti: Možete li reći koja je na fotografiji majka, a koja je kći?

Ilustracija
1/9

Naime, njen je partner htio dokazati očinstvo nad blizancima, a kad su napravljeni DNA testovi, svih je šokirao rezultat koji je pokazao da je muškarac otac jednom dječaku, a drugom ne. 

- Sjetila sam se da sam taj dan imala spolni odnos s još jednim muškarcem pa sam i njega pozvala da napravi test koji se podudarao s testom drugog djeteta. Bila sam iznenađena; nisam ni znala da je to moguće, a i bebe su vrlo slične - ispričala je mlada mama iz malog brazilskog grada Mineiros u državi Goiás, Brazil.

Iako blizanci sad već imaju 16 mjeseci, njen je liječnik dr. Tulio Jorge Franco o slučaju progovorio tek prije par dana, kad je za NY Post objasnio:

"Oplodnja dvije ili više jajnih stanica iz istog ciklusa spermom iz odvojenih spolnih odnosa nazivamo superfekundacija i ona može dovesti do začeća blizanaca od dva odvojena biološka oca koji dijele genetski materijal majke i rastu u različitim placentama".

Naime spermatozoidi u tijelu žene mogu živjeti i do pet dana, a kada dođe do ovulacije, jajašce ostaje održivo  12-48 sati prije nego što se počne raspadati. Superfekundacija se zato najčešće događa u roku od nekoliko sati od prve oplodnje, sa jajnim stanicama koje se oslobađaju tokom istog ciklusa.

Dr. Franco je naglasio i da su ovakvi slučajevi iznimno rijetki, svega jedan na milijun, te da je ovo tek 20. zabilježeni slučaj u svijetu.

- Nikada nisam ni pomišljao da ću se u svojoj karijeri imati priliku raditi na takvom slučaju! - dodao je.

Blizance inače uz mamu odgaja i jedan od očeva koji joj je od početka podrška i brine o obje bebe.

Majka (32) ima 12-ero djece: 'Bila sam trudna četiri godine za redom'

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar drug Joža
drug Joža
10:51 08.09.2022.

Srećom da se sjetila da je taj dan spavala sa još jednim muškarcem inače...bi još razmišljala i razbijala glavu.

MF
marko.filipovic.507027
14:16 11.09.2022.

Neka teška radodajka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije