Krastavci su zapravo vrlo zdrava namirnica. Sadrže dosta vode, malo masnoća, proteine i vlakna. Obiluju i mineralima poput željeza, kalija, natrija i fosfora te vitaminima C, A, B-6, B-12, riboflavinom, niacinom i tiaminom. Svi ovi spojevi dobri su za organizam, a sadrže i vrlo važne antioksidanse, koji tijelo štite od slobodnih radikala, koji uništavaju stanice u tijelu.
Krastavci ubrzavaju probavu, potiču stvaranje dobrih bakterija, a na taj način i donose mnogo dobrobiti metabolizmu. Djeluju blagonaklono na jetru, štite je i pomažu u filtriranju toksina iz organizma.
Kisele krastavce biste češće trebali konzumirati ako ste pod stresom jer preventivno djeluju na razvoj čira na želucu. Štite i želudac, a pomažu i osobama koje su oboljele od dijabetesa tipa 2 jer stabiliziraju razinu hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koje prenose kisik.
Navalite i na omiljenu zimsku poslasticu - kestene. Ovaj gospodin ih na Cvjetnom trgu prodaje već 47 godina: