savjetuju liječnici

Ako vam stres noću remeti san, pokušajte s nekim od ovih savjeta

Pixabay
03.08.2022.
u 07:00

Stres prije spavanja, koji dovodi do pojačanog uzbuđenja, utječe na procese spavanja i na raspoređivanje resursa pažnje tijekom sljedećeg dana.

Mnogo nas toga može noću držati budnima; od lošeg raspored spavanja do velikih vrućina, no definitivno najviše problema sa snom stvara stres. Prema certificiranom stručnjaku za spavanje dr. sc. Michaelu J. Breusu, razlog je to što stres pokreće naš simpatički živčani sustav, što ubrzava otkucaje srca i disanje, a samim tim otežava i spavanje.

Ovo je 18 najboljih poza za spavanje: Je li vaša omiljena među njima?

1/5

"Bilo koja vrsta stresa može utjecati na san; bez obzira na to jeste li pod stresom zbog veze, posla ili stanja u svijetu, skrivene negativne misli vam se najčešće prikradu kad legnete u krevet".

U jednoj studiji o stresu i spavanju iz 2020. autori tako pišu: "Stres prije spavanja, koji dovodi do pojačanog uzbuđenja, utječe na procese organizma tijekom sna i na raspoređivanje pažnje tijekom sljedećeg dana." Druga studija iz 2015. o kvaliteti sna i stresu povezanom s poslom također pokazuje da je niska kvaliteta sna tijekom povezana s čestim živciranjem zbog posla.

Kako se nositi sa stresom prije spavanja

"Rješenje je uhvatiti se u koštac sa stresom i poboljšati san. Kao prvo, razmišljanje o sljedećem danu navečer sigurno može uzburkati misli, a istraživanja pokazuju da da brže zaspite pomaže jednostavno pisanje popisa obaveza prije spavanja, za što će vam trebati samo nekoliko minuta."

- Također je dobra ideja pripremiti se za dobar san tako što ćete si dati dovoljno vremena (i do dva sata ako je potrebno) da se opustite i pobrinite se da vam spavaća soba bude hladna, tiha i mračna - kaže stručnjak.

Tijekom dana također možete činiti stvari koje će vam pomoći smanjiti razinu stresa, od tjelesne aktivnosti do meditacije i/ili izlaska na svjež zrak i povezivanja s prirodom.

- Stres nas može stvarno opteretiti u vrijeme spavanja, a nedostatak kvalitetnog sna sljedeći dan dodatno povećava stres, no često pomažu jednostavni savjeti i trikovi za ublažavanje stresa i poboljšanje sna - kaže dr. Breus.

Znate li što trebate napraviti ako vas ubode osa? Nekoliko stvari nikako ne biste smjeli!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije