Visoke doze resveratrola prisutnog u crnom vinu može biti učinkovit protiv Alzheimerove bolesti, zaključak je preliminarnih kliničkih istraživanja američkih znanstvenika sa Sveučilišta Georgetown čiji su rezultati objavljeni u časopisu Neurology.
Osim u vinu, antioksidans resveratrol je prisutan i u tamnoj čokoladi.
Prvi put se otkrilo da primjena iznimno visokih doza resveratrola (ekvivalent za 1000 boca vina) može imati učinak na mozak osoba s blagom do umjerenom Alzheimerovom bolešću te stabilizirati prisutnost proteina ključnog za progresiju ovog oblika demencije. U sljedećoj fazi istraživanja znanstvenici će testirati može li resveratrol usporiti razvoj Alzheimerove bolesti, a pritome će koristti sintetiziranu pročišćenu inačicu resveratrola koja nije komercijalno dostupna.
Nalazi prikupljeni na 119 ispitanika pokazuju i kako resveratrol utječe na djelovanje gena SIRT1 koji se već od ranije povezuje s dugovječnošću.
Alzheimerova bolest je vodeća bolest današnjice koja pogađa čak 11% osoba starijih od 70 godina, a 21. rujna obilježava se Svjetski dan Alzheimerove bolesti.
Najčešće se javlja u petom i šestom desetljeću života, a napreduje vrlo brzo.
>>Iz jednostavnog testa doznat ćemo kakve nas bolesti čekaju i lako ćemo ih spriječiti
>>Zbog tableta za spavanje raste rizik od demencije za čak 54 posto