Kombinacija nadjeva od sira i oraha često se pojavljuje u receptima za tradicionalne kolače, a nama je ova omiljena. Isprobajte recept gastroblogerice Nine Mrvice i uživajte u poslastici kojoj se nema što oduzeti niti dodati, jednostavno je savršena. Nina napominje da bi kolač trebalo pojesti unutar pet dana, vjerujemo da vam to neće biti problem.
Pita od oraha i sira
Sastojci za tijesto:
- 300 g glatkog brašna
- 4 žumanjka
- 200 g maslaca sobne temperature
- 65 g šećera
- 12 g praška za pecivo (jedna vrećica)
- prstohvat soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Nadjev od oraha:
- 200 g mljevenih oraha
- 100 g šećera
- 100 ml mlakog mlijeka
- 1 žličica ruma, po želji
Nadjev od sira:
- 500 g svježeg sira
- 150 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 4 bjelanjka
- prstohvat soli
Priprema:
U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi izradite maslac i šećer, dodajte ekstrakt vanilije i žumanjke koje ste prethodno lagano umutili. U zasebnoj posudi pomiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Brašno dodajte smjesi s maslacem pa izradite tijesto. Tijesto podijelite na dva dijela pa svaki omotajte prozirnom folijom. Spremite u hladnjak na pola sata. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalup približnih dimenzija 30 x 20 cm. Na dno kalupa postavite papir za pečenje pa kalup s rubovima namastite. Polovicu tijesta razvaljajte na dimenzije kalupa pa ga postavite na dno.
Za nadjev od oraha mljevene orahe pomiješajte sa šećerom, mlakim mlijekom i rumom. Smjesu ravnomjerno rasporedite po tijestu.
Za nadjev od sira mladi sir ocijedite od viška vode pa ga izradite mikserom sa šećerom i vanilijom. Bjelanjke s prstohvatom soli istucite u snijeg, pazite da snijeg ne bude previše čvrst kako bi ga lagano umiješali u sir. Pomoću špatule bjelanjke sjedinite sa sirom i šećerom. Nadjev ravnomjerno rasporedite po nadjevu od oraha. Poravnajte površinu pomoću špatule.
Drugu polovicu tijesta izvadite iz hladnjaka pa je pomoću ribeža ravnomjerno naribajte po površini kolača. Kolač pecite na 180 stupnjeva 40-45 minuta, odnosno dok vam površina ne poprimi lijepu rumenu boju. Ohladite i po želji pospite šećerom u prahu.