strašno...

'Bezazleni' osip na nozi bio je prvi znak zastrašujuće bolesti kod 27-godišnje žene

shutterstock
15.10.2024.
u 11:30

‘Život je kratak i nikada ne znate što vam sutra donosi’.

Jessica Hamersley iz Essexa otkrila je zabrinjavajući, ali naizgled bezopasan znak koji je ukazivao na rijedak oblik raka krvi. 27-godišnja Jessica nije obraćala previše pažnje na crvenu mrlju koja se pojavila na njezinoj lijevoj potkoljenici i ponavljala tijekom godinu dana. Pretpostavila je da je riječ o ekcemu izazvanom njezinom hidratantnom kremom i mislila je da će nestati sam od sebe. Tek nakon što ju je zaručnik nagovorio da posjeti liječnika, zabrinut zbog mogućih posljedica kontracepcijskih pilula, odlučila je potražiti savjet, piše Daily Mail

Nakon što promjena kontracepcije nije riješila problem, u listopadu 2023. upućena je na rendgensko snimanje, koje je otkrilo masu na njezinim prsima. Naknadne biopsije u veljači pokazale su da ima Hodgkinov limfom, rijedak oblik raka koji počinje u bijelim krvnim stanicama. Tada je započela kemoterapiju.

VEZANI ČLANCI: 

PET skeniranje u ožujku otkrilo je da je masa u njezinim prsima bila veća od 18 cm i da je pritisnula njezino srce, ali Jessica je rekla da se, unatoč tome, osjećala potpuno zdravo. ‘Osip na nozi doslovno mi je spasio život’, rekla je, prisjećajući se trenutka kad je shvatila ozbiljnost svog stanja, ‘Mislila sam da sam zdrava – zašto bih dobila rak?’. 

Njezina dijagnoza bila je stadij 2A Hodgkinovog limfoma, što znači da je limfom zahvatio dvije ili više skupina limfnih čvorova, ali nije izazvao tipične simptome poput kašlja, noćnog znojenja ili gubitka težine, što je čest slučaj kod ove bolesti.

Tijekom liječenja, Jessici je rečeno da osip na njezinoj nozi predstavlja nodozni eritem, stanje koje uzrokuje upalu masnog tkiva. Iako to stanje obično prolazi samo od sebe, može biti znak ozbiljnijih problema poput upalnih bolesti crijeva ili, u njezinom slučaju, raka.

GALERIJA: Ove namirnice štite od raka, obavezno ih uvrstite na svoj jelovnik

1/8

Kad je započela s kemoterapijom u proljeće, Jessica je osjećala simptome poput iscrpljenosti i gubitka kose. ‘Plakala sam kad su mi rekli da ću izgubiti kosu’, prisjeća se, no kasnije je rekla kako je smatrala da je brzo opadanje kose zapravo dobar znak jer je to značilo da kemoterapija djeluje.

U kolovozu je proglašena izliječenom od raka i sada planira proslaviti putovanjem u Disney World sa svojim zaručnikom Williamom Webberom, koji joj je bio podrška kroz cijeli proces. Unatoč uspješnom liječenju, Jessica će morati redovito odlaziti na pretrage kako bi pratila stanje i osigurala da se rak ne vrati.

VEZANI ČLANCI: 

Sada poziva sve koji primijete neobične simptome da ne oklijevaju potražiti liječničku pomoć. ‘Život je kratak i nikada ne znate što vam sutra donosi’, rekla je, ‘Rak u potpunosti mijenja vaš pogled na život. Prije bih se uzrujala zbog sitnica, ali sada ih samo ignoriram. Više nije ništa toliko važno’.

Znate li koliko sati dnevno biste trebali spavati za zdrav mozak?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije