Bliži se vrijeme opraštanja od ljetnog voća, što znači da je sezona jabuka pred vratima, a iako ih možda već grickate, najbolje vrijeme za uživati u njima je tijekom berbe, u rujnu i listopadu
Dok su savršeno zrele jabuke bez modrica i udubljenja i čvrste na dodir, mekane i tamne mrlje obično pokazuju da je jabuka prezrela i da više nije dobra za jelo, a nakon što odaberete zrele jabuke, treba znati kako ih i gdje pohraniti.
Znate li zašto je dobro jesti jednu jabuku svaki dan?
Kako čuvati cijele jabuke
Kako bi jabuke što duže ostale svježe, držite ih podalje od izravnog sunčevog svjetla, najbolje u ladici za voće u hladnjaku. Ako ih zamotate u vlažni papirnati ručnik i stavite u plastičnu vrećicu s rupicama, biti će svježe oko šest tjedana. Samo pripazite da ih ne skladištite pored drugog voća i povrća, jer jabuke sadrže etilen zbog kojeg brže sazore i druge namirnice.
Kako čuvati narezane jabuke
Narezane jabuke pohranite ih u vrećicu koja se može zatvoriti ili hermetički zatvorenu posudu za i stavite ih u hladnjak; tako će ostati svježe 3-5 dana.
Kako kriške jabuke ne bi potamnjele, prije nego što ih stavite u hladnjak prelijte ih s malo limunovog soka. I ne brinite da će vaše poprimiti okus limuna—sok od limuna samo dodaje jabukama oporost koja se jedva primijeti.
Mogu li se jabuke zamrznuti?
Jabuke svakako možete čuvati u zamrzivaču, ali važno je napomenuti da će izgubiti svoju hrskavost. Budući da će im tekstura biti ugrožena, smrznute jabuke (koje je bolje čuvati narezane, a ne cijele) idealne su za korištenje u pitama, kolačima, umaku ili maslacu od jabuka.
Kad se smrznute jabuke peče, nije ih potrebno prethodno odmrzavati; jednostavno stavite smrznute kriške u koru za pitu s ostatkom nadjeva, prekrijte tijestom i pecite, savjetuje Real Simple.
Što jesti za život bez boli i upala? Stručnjaci otkrivaju koje namirnice uključiti u prehranu