Pravo je vrijeme da se u prehranu uključi mnogo svježeg voća i povrća koje nam je podarilo proljeće. Iako već i ptice na grani pjevaju da su bobice, pogotovo one crvene i ljubičaste boje izuzetno zdrave zbog mnogo antioksidansa, najnovije je istraživanje pokazalo da bobičasto voće igra glavnu ulogu u uklanjanju toksičnih bjelančevina iz mozga.
Mozak se nakon dvomjesečne konzumacije bobica bolje štiti od radijacije koja ubrzava starenje, pokazalo je istraživanje na štakorima. Istodobno je unos ovog izuzetno zdravog voća, bogatog fitonutrijentima, povezan s pojačanom autofagijom, procesom u kojem mozak sam počinje s uklanjanjem nagomilanih toksičnih proteina.
Inače, nakupljanje toksičnih bjelančevina odgovorno je za Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest, pa sada preostaje da se istraživanje primjeni na ljudima s ciljem utvrđivanja ima li bobičasto voće i na njih jednak utjecaj, stoji na Huffingtonpost.