Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJETNA KRALJICA

Brzo i jednostavno: Budite kreativni te pripremite ovih šest slastica od lubenice!

Lubenica
GettyImages
27.06.2024.
u 06:00

Lubenica je vrlo zahvalna namirnica. Niskokalorična je i ukusna, a osim u svježem obliku, možemo je konzumirati i prerađenu

Najčešće je jedemo svježu, no i lubenicu, omiljeno ljetno voće, moguće je preraditi u nevjerojatne slastice. Neke od njih možete sačuvati i duže vrijeme te u prepoznatljivom okusu uživati i danima nakon što sezona svježih lubenica prođe. Evo nekoliko ideja kako biti kreativan s ovom popularnom namirnicom.

Džem: Baš kao od bilo kojeg drugog voća, i od lubenice možete napraviti džem. Od koštica očistite crveni dio lubenice i narežite ga na kockice. Četiri kilograma pomiješajte s kilogramom šećera i kuhajte na laganoj vatri sat vremena. Po želji dodajte malo vanilije, cimeta ili nekog drugog začina. Na kraju ukuhajte želin i spremite u ugrijane staklenke.

VEZANI ČLANCI:

Slatko od kore: Slatko je poseban desert, karakterističan za zemlje Balkana. Može se pripremiti od svih vrsta voća, a popularna je i verzija s korom lubenice. Koru je potrebno dobro oprati, oguliti zeleni dio i izrezati na sitne kockice. Nakon toga koru tri puta prokuhajte u vodi. U posebnoj posudi karamelizirajte šećer, u njega prebacite kuhanu lubenicu i kuhajte još kratko vrijeme. Začinite limunom i začinim po želji te spremajte u staklenke.

Smoothie: Lubenica je idealna namirnica za smoothie, a možete je kombinirati s bilo kojim drugim voćem i povrćem. Dobar izbor su banane koje su i inače odlična baza za smoothieje, ali u obzir dolaze i jabuke, maline, kruške, pa čak i blitva, špinat ili neku drugo hranjivo povrće. Dodate li u željeni miks malo mlijeka, umjesto smoothieja, dobit ćete ukusan milkshake.

GALERIJA: Nije to samo pizza sa sirom, evo što sadrži prava Margherita

Lubenica
1/8

Salata: Obično je pripremamo i jedemo u slatkim varijantama, no lubenica je odlična i u slanim jelima. Na Mediteranu je posebno popularna salata od lubenice s kozjim sirom i mentom. Lubenica i sir se narežu na kockice te začine mentom, sjeckanim ljubičastim lukom i acetom balsamicom. Idealno jelo za ljeto.

Sok: Sok od lubenice odličan je detoks i pravo osvježenje u vrućim ljetnim danima. Vrlo ga je jednostavno pripremiti, posebice ako imate snažan blender. Dovoljno je izmiksati lubenicu, i to ne samo njezin crveni dio, već i koru. Gustoću možete samo odrediti, ako vam se izmiksana smjesa čini previše gustom, slobodno dodaje malo vode. Iscijedite u sok malo limete i limuna, ubacite koji listić mente i osvježavajući napitak je spreman.

Koktel: Lubenica punjena vodkom stara je fora i dokaz da se ovo voće odlično slaže s alkoholom. Posebno će prijati u koktelima. Primjerice, lubenicu možete kombinirati s ginom i tonikom. Crveni dio zgnječite vilicom, pomiješajte s malo limuna te sve zalijte dobro ohlađenim ginom i tonikom. Osvježenje je zagarantirano.

Mikrobiolog otkrio: Evo koliko su sudoperi zapravo prljavi, čak i nakon temeljitog čišćenja!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije