ZRNO ZA ZDRAVLJE

Budućnost je zapravo lagani povratak u prošlost

Foto: HTZ
1/8
02.11.2023.
u 11:44

Svijest ljudi o hrani mijenja se polako, ali vidljivo je da nam je sve važnije što jedemo i kako je to proizvedeno

Ono si što jedeš, izreka je koju smo zasigurno svi čuli. Već dugi niz godina piše se i govori o tome koliko je hrana važna za zdravlje, a posebno se naglašava važnost njezina porijekla, odnosno gdje je i kako proizvedena. Svijest ljudi mijenja se postupno, a promjene su očite i svakim danom sve veće. Neki su, na sreću, odavno shvatili važnost zdrave prehrane i još osamdesetih godina prošlog stoljeća bili među pionirima promjene i već tada na neki način "zakoračili" u budućnost.

Foto: HTZ

Eko-imanje Zrno zna tajnu

Slikovito selo Habjanovac smješteno je nedaleko od Zagreba. Iako blizu metropole, selo je sačuvalo svoju prepoznatljivu vizuru u prelijepom prirodnom okolišu, gdje se još uvijek udiše čist, nezagađeni zrak. Baš tu smješteno je eko-imanje na kojem se od samih početaka vode samo jednom idejom: održivom proizvodnjom ekološke hrane. Iako je priča o održivosti, kao jedinom načinu proizvodnje, 1980-ih bila u mislima manjine, za koju se mislilo da je malo “čudna”, vrijeme je pokazalo koliko su već tada bili u pravu. I ispred vremena. Pa su tako vlasnici Zrna zakoračili u budućnost još u prošlosti. Na oko 22 hektara zemlje uzgaja se 60-ak raznih kultura, isključivo po pravilima ekološke proizvodnje. To znači bez upotrebe mineralnih gnojiva, kemijskih pesticida i herbicida, baš kao što su nekad radili naši stari. Teži je to način jer da bi se zadovoljili svi kriteriji, izbjegava se i teška obrada tla, kao što je oranje. Pa kada se priča da je nekad sve bilo bolje i ukusnije, hrana drugačijeg, finijeg okusa – to je točno. Zato što se tlo obrađivalo baš kao što danas rade na eko-imanju Zrno. Tajna njihovih preukusnih proizvoda upravo je u ekološkoj proizvodnji, bez korištenja namirnica životinjskog porijekla. Zasigurno, ovo je iskorak u budućnost, a potrošači će ubrzo željeti samo takve proizvode na svome stolu budući da briga o zdravlju počinje na tanjuru. Tako na imanju, na više od 200 biointenzivnih gredica, uzgajaju povrće i začinsko bilje po najvišim standardima ekološke poljoprivrede i očuvanja tla, u petogodišnjem plodoredu sa stalnom izmjenom pokrovnih usjeva i usjeva za zelenu gnojidbu. 

Foto: HTZ

“Poštena” hrana

Nije lako uskladiti održivost i količine koje zahtijeva tržište, a sve to u vremenima jakih klimatskih promjena. Takvi se proizvodi mogu stvarati samo s ljubavlju. I marljivim, stalnim radom lokalnih stanovnika zaposlenih na imanju Zrno vlasnika Davida Pejića. Od samih je početaka smatrao da potrošači imaju pravo na „poštenu” hranu, za koju će biti sigurni da je ekološki uzgojena i da nije tretirana kemijom. Znao je da neće biti lako jer su ljudi bili nepovjerljivi s obzirom na to da je na tržištu bilo dosta lažnih “ekologa” – koji su koristili umjetna gnojiva, a imali su oznaku ekološkog proizvoda. No David Pejić, tada mladi poljoprivrednik, bio je pravi vizionar koji slijedi svoje snove. I takva se predanost “isplatila”. Naime, prošle je godine proglašen i najboljim ekološkim poljoprivrednikom u Europskoj Uniji, a prestižna nagrada uručena mu je u Bruxellesu. Potvrda je to pravog smjera jer samo održivost je budućnost, ali ujedno i putokaz drugim hrvatskim poljoprivrednicima. No kako danas i turisti znaju cijeniti ekološki i održivo, i na svome odmoru žele jesti zdravo, dobro i domaće, ovo priznanje ima veliko značenje i za hrvatsku turističku ponudu.  

Foto: HTZ

Miriše tako fino, neodoljivo

Da se doista sve proizvodi po ekološkim načelima, na imanju Zrno može se uvjeriti svatko tko to poželi. Na dogovorenim obilascima, uz stručno vodstvo, moguće je razgledati i saznati sve o organizaciji rada, ustroju i vidjeti kompletan sustav u koji je uključena poljoprivreda, prerađivačka, pekarska i ugostiteljska proizvodnja. I baš zbog sve razvijenije osviještenosti o zdravoj prehrani, sve je veće zanimanje gostiju za obilazak. Ostaju zadivljeni načinom proizvodnje, a kad probaju tako proizvedenu hranu, kažu da osjete „okuse iz djetinjstva“. Poseban je osjećaj ući u prostorije pekarnice, gdje djelatnici ručno mijese brojne vrste kruha, ali od domaćeg brašna i kvasca. Iz peći se nadaleko širi neodoljiv miris pekarskih proizvoda i kolača. Tko bi odolio domaćem kruhu ili štrudlama, prhkom tijestu ili eko-sendvičima koji mirišu predobro, a okusom su drugačiji od svega što ste do sada probali. Stoga je Hrvatska turistička zajednica s razlogom u svoju kampanju „Doživi domaće. Istraži održivu Hrvatsku!“ uvrstila i eko-imanje Zrno i selo Habjanovac. Jer, tu je doživljaj domaćeg i održivog potpun.

Proizvodi Zrna mogu se kupiti u trgovačkim lancima ili bio-trgovinama. Proizvode se u manjim serijama, ali svake se godine poslovanje širi. Planova je još mnogo, ali svi su vezani uz proizvodnju u skladu s prirodom i očuvanjem okoliša. Uspješno odgovaraju zahtjevima tržišta jer sve više stranih, ali i domaćih gostiju želi uživati u zdravoj hrani primamljivog okusa. I znati da je isključivo iz “zelene” proizvodnje.


Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije