Većina nas zna ostaviti čašu vode da odstoji tijekom noći. Nakon nekoliko sati voda dobiva neobičan okus, ali je li to štetno? Za razliku od hrane, voda se lakše zagadi mikrobima jer ne sadrži šećer ni bjelančevine.
Zbog izloženosti zraku, voda apsorbira malo ugljičnog dioksida i djelomično se pretvara u karbonsku kiselinu te se zbog toga njezin kemijski sastav mijenja, navode znanstvenici.
VEZANI ČLANCI:
Kad karbonska kiselina otpusti jedan ili dva protona i pretvori se u karbonat ili bikarbonat, pH vode se snižava i zato se mijenja okus vode. Okus je drukčiji i zbog izloženosti bakterijama i prašini nekoliko sati. Preporučeno je piti svježu vodu i, koliko je moguće, izbjeći pijenje vode koja je odstajala nekoliko sati.
"Voda na zraku mijenja svoj kemijski sastav. Kad karbonska kiselina otpusti jedan ili dva protona te se pretvori u bikarbonat ili karbonat, to snižava pH vode zbog čega ona mijenja okus", otkriva Discovery News.
Čak i zatvorene posude, poput bočice ili bokala ne pružaju potpuno zaštitu od kontaminacije vode, s obzirom na to da površinske stanice kože kao i nazalni sekret lako dospijevaju u tekućinu nakon što je prislonimo ustima i pijemo. Naša pljuvačka također nosi u sebi brojne bakterije koje završavaju u vodi.
"Ako bakterijama pružimo priliku da za nekoliko sati završe inkubaciju, možemo biti zaraženi njima pri ponovnom konzumiranju vode", kaže Marc Leavey iz medicinskog centra Mercy u Massachusettsu. "Jednom kada prislonite usne bočici za vodu, iz te bočice možete piti neko vrijeme nakon toga, a onda bi je najbolje bilo baciti", dodaje on.
Ipak, budući da u vodu prenosimo bakterije koje već postoje u našem tijelu, opasnost da se od toga razbolimo nije velika. Mnogi, pijući vodu iz upotrebljavane ambalaže, nikad ne postanu bolesni zbog toga.
Konzumiranje previše soli može oslabiti imunitet, tvrdi novo istraživanje!
Nikako ne piti vodu koja je odstajala preko noći. Treba odstajati preko dana.