sezona roštilja

Ćevapi vam s roštilja silaze gumeni i suhi? Naučite posao od dva majstora za meso i roštilj!

Sandra Šimunović/Pixsell
30.04.2022.
u 07:19

Puno je situacija u životu kad morate preuzeti odgovornost, ali jedna od stresnijih je priprema roštilja za ekipu. Ako sve ispadne dobro o tome će se pričati nekoliko dana, ali isporučite li loše meso – ući ćete u legendu! Da se to ne bi dogodilo, evo nekoliko vrijednih savjeta.

Meso s roštilja mora biti mekano i sočno, a nakon obroka ne smijete osjećati težinu u želucu i sjećati se ćevapa cijeli dan. Davno smo dobili ove savjete i od tada ih se pridržavamo! 

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Za ćevape i pljeskavice koristite isključivo juneće meso i to prvu četvrtinu (vrat, plećku, flam i rebra), a june mora biti staro između 12 i 18 mjeseci.  – Meso mora biti ohlađeno od nule do dva stupnja, reže se na komade, usitnjava prvo na krupnoj šajbi i soli, jer je sol konzervator i omekšivač. Na kilogram mesa ide dva posto soli i to je normativ. Zatim odleži i melje se na sitnoj šajbi i ponovno hladi, ne smije doći na sobnu temperaturu – oduvijek je bila i ostala formula za savršene ćevape i pljeskavice legendarnog roštilj-majstora leskovačkog podrijetla Kostadina Koste Stefanovića

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Ćevape za roštilj ljudi najčešće uzimaju zato što vjeruju da je s njima najteže pogriješiti, što ne mora uvijek biti posve točno. Naime, malo ljudi zna da je ćevape uvijek bolje peći u tavi iznad roštilja jer njih bi trebalo cijelo vrijeme vrtjeti dok se peku želite li da budu sočni i ukusni kao u vašoj omiljenoj pečenjari – savjetuje Mišo Pešić, vlasnik Beef Shopa u kojem možete kupiti ćevape od odležavanog mesa u koje se mnogi kunu da su najbolji. Postupak je sljedeći: – Stavite malo masnoće u tavu, češnjak koji ste ostavili u ljusci i grančicu ružmarina. Čitavo vrijeme tresite tavu iznad vatre i dobit ćete mekane i sočne ćevape koji će nestati u trenu. Na roštilju je ovo nemoguće postići, pogotovo ako imate veće društvo pa na rešetku ili ploču bacite četrdesetak ćevapa – tvrdi Pešić.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Komentara 1

KA
Kalifornija
21:20 03.05.2022.

Dva posto soli na kilogram mesa. Da li to znači da na dva kg mesa ide četiri posto soli?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije