Jako fino

Recept za obožavatelje pravih domaćih kolača: Jastučići od oraha i limuna mekani su i sočni, a izgledaju fenomenalno!

Sandra Šimunović/Pixsell
26.04.2022.
u 07:49

Nema domaćih kolača bez oraha, a još kad preko njih ide preljev od vode, limuna i šećera znamo da se radi o takvoj slastici koju jedete s posebnim guštom. Pitanje je samo kako izdržati puna 24 sata koliko bi kolač trebao odmarati prije konzumacije?!

Da bi kolač bio sočan kako treba, radije sami sitno sameljite orahe jer oni kupovni grubo su mljeveni i neće dobro upiti tekućinu. Jastučiće nadjevene orasima prelijte čim ih izvadite iz pećnice, a najbolji su ako prije konzumiranja tako stoje 24 sata.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Jastučići od oraha i limuna

Za tijesto:

70 dag brašna za dizano tijesto

1 prašak za pecivo

1 cijeli maslac

1 kiselo vrhnje

2 cijela jaja

1 jaje, samo žumanjak

Za nadjev:

25 dag mljevenih oraha

2 dl vrućeg mlijeka

Po želji u smjesu dodajte žlicu do dvije meda ili šećera. Ako imate kupovne orahe, vodite računa o tome da su jako grubo mljeveni i da neće dobro upijati tekućinu. U tom slučaju dodajte naribane kekse ili krušne mrvice kako smjesa ne bi bila rijetka da se može razmazivati kao krema. Najbolje je da sami sameljete orahe u prah da ne ostanu komadi.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Za preljev:

45 dag šećera

4 šalice za kavu (male za tursku kavu) vode

2 do 3 srednja limuna, narezati ih na mjesece

Priprema:

Od tijesta napravite tri jednake rolade. Razvaljajte ih na otprilike 50 cm dužine i 20 cm širine. Svaku traku premažite smjesom od oraha. Zarolajte i režite rubom tanjura na otprilike 10 do 12 komada po traci. Poslažite jastučiće na lim za pečenje koji ste prethodno namastili i posuli brašnom. Svi jastučići moraju biti u istom limu. Jastučiće premažite jajetom pa ih pecite 25-30 minuta dok ne porumene. U međuvremenu napravite preljev tako što ćete sve sastojke ubaciti u posudu i staviti na vatru pa, kad zakipe, neka kuhaju 7 minuta. Odmah ga prelijte preko toplih jastučića. Ostavite ih neka stoje u limu za pečenje dok ne upiju tekućinu. Svako malo ih polijevajte s gornje strane i odižite od površine. Najukusniji su kad ih ostavite da tako stoje 24 sata.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije