Da bi kolač bio sočan kako treba, radije sami sitno sameljite orahe jer oni kupovni grubo su mljeveni i neće dobro upiti tekućinu. Jastučiće nadjevene orasima prelijte čim ih izvadite iz pećnice, a najbolji su ako prije konzumiranja tako stoje 24 sata.
Jastučići od oraha i limuna
Za tijesto:
70 dag brašna za dizano tijesto
1 prašak za pecivo
1 cijeli maslac
1 kiselo vrhnje
2 cijela jaja
1 jaje, samo žumanjak
Za nadjev:
25 dag mljevenih oraha
2 dl vrućeg mlijeka
Po želji u smjesu dodajte žlicu do dvije meda ili šećera. Ako imate kupovne orahe, vodite računa o tome da su jako grubo mljeveni i da neće dobro upijati tekućinu. U tom slučaju dodajte naribane kekse ili krušne mrvice kako smjesa ne bi bila rijetka da se može razmazivati kao krema. Najbolje je da sami sameljete orahe u prah da ne ostanu komadi.
Za preljev:
45 dag šećera
4 šalice za kavu (male za tursku kavu) vode
2 do 3 srednja limuna, narezati ih na mjesece
Priprema:
Od tijesta napravite tri jednake rolade. Razvaljajte ih na otprilike 50 cm dužine i 20 cm širine. Svaku traku premažite smjesom od oraha. Zarolajte i režite rubom tanjura na otprilike 10 do 12 komada po traci. Poslažite jastučiće na lim za pečenje koji ste prethodno namastili i posuli brašnom. Svi jastučići moraju biti u istom limu. Jastučiće premažite jajetom pa ih pecite 25-30 minuta dok ne porumene. U međuvremenu napravite preljev tako što ćete sve sastojke ubaciti u posudu i staviti na vatru pa, kad zakipe, neka kuhaju 7 minuta. Odmah ga prelijte preko toplih jastučića. Ostavite ih neka stoje u limu za pečenje dok ne upiju tekućinu. Svako malo ih polijevajte s gornje strane i odižite od površine. Najukusniji su kad ih ostavite da tako stoje 24 sata.