Popularni britanski chef James Martin savjetuje da se jaja ne drže u hladnjaku jer im to, kaže, utječe na okus.
- Razlog je to što jaja 'upijaju' miris pa i okus druge hrane u hladnjaku, što može utjecati na njihov okus - objasnio je.
Tajna za savršenu pizzu nije u sastojcima već u jednom triku u pripremi...
Naime, ljuska od jaja je porozna pa zato može lako 'pokupiti' druge mirise, a to ovaj chef, kako kaže, često u svom restoranu iskoristi da poboljša omlet.
- Kad imam npr. tartufe, stavim ih u zdjelu s rižom i na vrh stavim jaja pa sve poklopim prozirnom folijom i ostavim preko noći. Kad ujutro razbijem ta jaja koja su stajala pokraj tartufa i samo s njima napravim kajganu, ona će imati okus kao da je napravljena s tartufima - rekao je James za Express.
Gdje je najbolje držati jaja
Prema Agenciji za standarde hrane, jaja je ipak najbolje držati u hladnjaku, no ako prema savjetu ovog chefa želite to izbjeći, bitno je da ih držite na nekom hladnom i suhom mjestu, u hladnijoj prostoriji u kojoj se temperatura ne mijenja naglo.
Pravilo od pet sekundi za hranu: Istina ili mit?
Moram sutra žurno upozoriti cure iz lidla da maknu jaja iz frižidera. A vi ostali upozorite konzum i druge. Žurno.