Istraživanja su potvrdila

Čini li orgazam ljude pametnijima i koje su njegove prednosti?

Shutterstock
29.08.2024.
u 18:24

Studije pokazuju da je jedan od benefita orgazma isključivanje dijela našeg mozga zaduženog za razmišljanje i logiku; pravi odmor za one koji previše razmišljaju.

Iako uvijek pamtimo taj osjećaj, postoji povezanost između orgazama, ljudskog mozga i općeg zdravlja iz ginekološke i neurološke perspektive. A s obzirom na to da orgazmi imaju veliki utjecaj na mozak, pitanje glasi: Mogu li orgazmi učiniti ljude pametnijima Nedavna studija objavljena u časopisu Sexual Medicine otkrila je da je 82% muškaraca prijavilo orgazam tijekom svog posljednjeg seksualnog susreta – u usporedbi sa samo 32% žena. Studije pokazuju da žene imaju nižu stopu doživljavanja orgazma zbog različitih definicija užitka i zadovoljstva, piše Glamour.com.

Većina žena zahtijeva izravnu ili neizravnu stimulaciju klitorisa kako bi postigle orgazam, jer klitoris sadrži veliki broj živčanih završetaka koji igraju važnu ulogu u seksualnom užitku, a to ženama nedostaje. Muškarci prioritiziraju vaginalni seks u odnosu na aktivnosti koje više uključuju klitoralnu stimulaciju.

VEZANI ČLANCI: 

Drugi razlog za jaz u orgazmima je pritisak. Kada žene osjećaju pritisak, bilo od sebe ili od partnera, da postignu orgazam, to može uzrokovati napetost, što dodatno otežava postizanje orgazma. Naglasak se prebacuje s uživanja u seksualnom iskustvu na zadovoljavanje očekivanja, što ponekad ometa prirodni proces do orgazma, prenosi Glamour. Žene također teže postižu orgazam s godinama zbog hormonalnih promjena ili kroničnih bolesti.

VEZANI ČLANCI: 

Mogu li orgazmi učiniti ljude pametnijima?

Iako još uvijek nema konkretnih dokaza da orgazmi mogu povećati inteligenciju, ipak se nešto događa u mozgu kada osoba postigne orgazam. Prema istraživanju Barryja Komisaruka, doktora znanosti, psihologa, neuroznanstvenika i profesora na Sveučilištu Rutgers u New Jerseyju, “više od 30 glavnih sustava u mozgu aktivira se” tijekom orgazma. Dr. Komisaruk se specijalizirao za identifikaciju moždanih regija koje reagiraju na genitalnu stimulaciju kako bi se generirao orgazam kod žena i muškaraca. U istraživanju iz 2010. godine, dr. Komisaruk je otkrio da se, kada osoba doživi orgazam, aktiviraju različiti dijelovi mozga, uključujući limbički sustav (odgovoran za pamćenje) i prefrontalni korteks (odgovoran za rješavanje problema).

VEZANI ČLANCI: 

Mozak proizvodi valove neurokemikalija koje aktiviraju moždane regije tijekom orgazma, uključujući paraventrikularnu jezgru hipotalamusa, amigdalu, hipokampus i vagusni živac, između ostalog. Ove kemikalije oslobađaju se prema leđnoj moždini i povećavaju aktivnost mozga. Dakle, iako orgazam neće odjednom pretvoriti osobu u genija, neurokemikalije oslobođene tijekom ovog ugodnog iskustva mogu privremeno poboljšati kognitivne performanse u određenim područjima.

VEZANI ČLANCI: 

Koje su druge prednosti orgazma?

Redovito postizanje orgazma donosi brojne fizičke prednosti. Iako je poznato da seksualna aktivnost oslobađa endorfine i oksitocin (što rezultira osjećajem opuštenosti), orgazmi kroz seks mogu pomoći u ublažavanju menstrualnih bolova, smanjenju stresa, poboljšanju kontrole mjehura i poticanju boljeg sna. U knjizi dr. Komisaruka "The Science of Orgasms", žene koje su se upuštale u seks tijekom menstruacije imale su manju vjerojatnost razvoja endometrioze. Također pomaže u reguliranju hormona, što pozitivno utječe na raspoloženje i opće zdravlje.

Žena tvrdi da je njezin partner jako obdaren i da im to radi probleme...

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar pendreck
pendreck
19:42 29.08.2024.

Najbolje u jutro...popodne i na večer...i po noći kad se probudi....mmmh

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije