Vitamin C tradicionalna je “zvijezda” u borbi protiv prehlade i gripe, no iznimno je moćan i cink! Jedan od najznačajnijih minerala u ljudskom tijelu ključan je za održavanje otpornosti na infekcije i bolesti, pa se preporučuje kao prirodna zaštita od sezonske navale mikroba. No održavanje imuniteta samo je jedan od brojnih blagotvornih učinaka cinka koji sudjeluje u aktivnosti više od 300 enzima, tvari koje omogućuju biokemijske procese u tijelu.
Važan za rast i plodnost
Cink je nužan za stvaranje tjelesnih stanica, pa je osobito važan za rast i razvoj djeteta u trudnoći te kasnije u djetinjstvu i adolescenciji. Muškarcima je bitan za zdravlje prostate i plodnost (najveća je koncentracija cinka u tijelu upravo u muškim spolnim organima), a ženama može olakšati (pred)menstrualne tegobe. Cink je važan za tek te za osjetila okusa i mirisa. Održava dobar vid (očna mrežnica sadrži mnogo cinka), potiče zacjeljivanje kože, jača kosti, mišiće, kosu i nokte. Smatra se da štiti od raka jer sprečava oksidativne procese koji uzrokuju oštećenja u stanicama.
U posljednje vrijeme cink je u središtu pozornosti znanstvenika koji procjenjuju da dvije milijarde ljudi u svijetu nema dovoljno ovog minerala koji se najviše dobiva iz hrane. Nedostatak cinka nije nužno povezan s niskim životnim standardom - i u razvijenom svijetu ljudi često pate od manjka cinka zbog nepravilne prehrane i drugih nezdravih životnih navika poput uzimanja alkohola.
Najčešći su simptomi nedostatka cinka suha i ogrubjela koža, beživotna kosa, krhkost i bijele mrlje na noktima, oslabljeni osjeti okusa i mirisa, gubitak teka i tjelesne težine, smanjena prilagodljivost očiju na mrak, proljev, česte infekcije, otežano zacjeljivanje rana, kožne iritacije i poremećaji poput dermatitisa i akni... Mogući su i poremećaji rasta i razvoja, koncentracije i pamćenja, imuniteta i izmjene tvari te impotencija i neplodnost.
Nedostatak cinka prije svega treba nadoknaditi prehranom, a tek potom razmišljati o eventualnom uzimanju preparata sa cinkom, i to samo prema savjetu liječnika i nutricionista.
Najbogatiji meso i školjke
Smatra se da se raznovrsnom prehranom može osigurati dovoljna dnevna količina cinka. Najbolji su prirodni izvori cinka meso (uključujući i crveno meso i perad, a osobito govedinu, puretinu i iznutrice) te ribe i drugi plodovi mora, osobito kamenice te drugi školjkaši, rakovi i tuna.
Značajni su izvori cinka mlijeko i mliječni proizvodi, jaja i cjelovite žitarice. Premda je iskoristivost cinka iz biljne hrane znatno manja nego iz one životinjskog porijekla, nemojte zanemariti biljne izvore cinka: orašaste plodove, grašak, grah, soju i sojin “sir” tofu, pivski kvasac, pšenične klice, bundevine i druge sjemenke.
Svakako obogatite prehranu što raznovrsnijim voćem i povrćem koje također sadrži cink.
Cink - jedan od najvažnijih minerala u tijelu ključan je za dobar imunitet
Cink održava dobar vid, tek, osjetila okusa i mirisa, potiče zacjeljivanje kože, jača kosti, mišiće, kosu i nokte; Nedostatak cinka najčešće se javlja zbog nepravilne prehrane i drugih nezdravih životnih navika
Komentara 6
\"drugih minerala (osobito bakra, željeza i kalcija), \" Xaron,dobro si to primijetio
Ništa novo. Jesti raznovrsno i umjereno je najzdravija kombinacija.
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
mineral je produkt kemijskog procesa ..pa tako postoji i mineral cinka..pogledaj kemiju 7 razreda osnovne škole