analize pokazale

Cjepivo protiv gripe štiti samo 59% cijepljenih

\'korcula ... 04.11.2008... cjepljenje.... cjepivo... gripa .... snimio nenad kosovic\'
Arhivska fotografija
22.11.2011.
u 14:32

"Cjepiva protiv gripe pružaju samo djelomičnu zaštitu koja je smanjena ili nepostojeća te je hitno potrebno djelotvornije cjepivo"

Cjepivo protiv gripe uspješno djeluje kod samo 59% cijepljenih, odnosno tek nešto više od polovice cijepljene populacije neće oboljeti od gripe.

Istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu Lancet, prenosi Naturala.hr, odjeknulo je svijetom kada se pokazalo koliko zapravo cjepivo "štiti" i to se odnosi isključivo na ispitanike mlađe dobi.

Analizom 31 studije o djelotvornosti cjepiva protiv gripe dokazano je da djelotvornost različitih cjepiva varira od 16 do 76%, odnosno prosječno 59% djelotvornosti kod odraslih osoba. Djeca i odrasli nisu uključeni u analizu.

Učinkovitost cjepiva protiv gripe dr. Michael Osterholm sa sveučilišta u Minnesoti slikovito je opisao kao "upotrebu iPhonea 1.0 kada vam treba iPhone 10.0". Osterholm je objasnio i da ovaj stupanj zaštite nikako nije dovoljan za zaštitu od pandemijske gripe te kako "cjepiva protiv gripe pružaju samo djelomičnu zaštitu koja je smanjena ili nepostojeća te je hitno potrebno djelotvornije cjepivo".

Ipak, kroničnim bolesnicima i rizičnim skupinama preporučuje se cijepljenje.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar seneka
seneka
16:14 23.11.2011.

Mi smo se cjepili, i drugi dan žena dobije visoku temperaturu,a ja 3 i 4 neku drhtavicu. Jesu oni sigurni dali je to cjepivo PROTIV ili ZA gripu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?