Savjeti psihologinja

Crtanje, ples i gluma imaju jaču ulogu u razvoju djeteta nego što većina misli: ‘Više su od samog rezultata!’

kreativnost
Foto: Envato Elements
1/6
30.09.2024.
u 10:04

Primjeri iz prakse pokazuju da djeca kroz umjetnost lakše procesuiraju teške emocije, poput tuge zbog gubitka ili osjećaja nesigurnosti izazvanih vršnjačkim nasiljem.

Djeca su po svojoj prirodi znatiželjna i kreativna, a njihova mašta nema granica. Način na koji se zapravo najlakše izražavaju je kroz kreativni proces, a kada se u njega uključe i roditelji, mališani dobivaju sigurno okruženje u kojem mogu izraziti svoje emocije, iznijeti svoje probleme, ali i razviti motoričke i kognitivne sposobnosti. Kroz kreativno izražavanje, djeca uče o sebi i svijetu koji ih okružuje na zabavan i neopterećujući način. Zašto onda ne iskoristiti sav potencijal kreativnog izražavanja kroz umjetničke aktivnosti koje svakodnevno možete provoditi s djecom u svome domu?

Jedno je sigurno, i vama će ovaj pristup biti zabavan, ostvarit ćete komunikaciju s djetetom, bolje ga upoznati, ali možda se i u vama probudi kreativac, kojeg ste zbog životnog stresa jednostavno “uspavali”. I možda ćemo vas malo više zainteresirati ako dublje uđemo u temu “uloga kreativnog izražavanja u dječjem razvoju”, pogledamo što o tome misle stručnjaci i predstavimo neke ideje o tome kako u dječju svakodnevicu uključiti umjetničke aktivnosti, kao što su crtanje, osmišljavanje priča, izrađivanje malih umjetničkih projekata, ples ili gluma. Za početak, podsjetimo se kako kreativne aktivnosti utječu na mališane, odnosno na činjenice koje je psihologija već davno potvrdila.


Zašto je kreativno izražavanje tako važno za djecu?

Psihologinja Leona Bortas Hetler za Večernji list je naglasila kako kreativno izražavanje kod djece ima višestruku korist. „Umjetnost pomaže djeci da kroz crteže, pisanje ili ples bolje razumiju svoja unutarnja stanja. Za djecu koja se osjećaju izolirano, kreativne radionice u grupi s vršnjacima mogu biti ključne u ponovnom povezivanju i razvijanju samopouzdanja”.

Foto: Envato Elements

Osim toga, kreativno izražavanje ne odnosi se na “proizvod”, ono je proces u kojem se izmjenjuje dječja percepcija, senzorička i emotivna, reprodukcija prema vlastitom doživljaju, eksperiment (kao trenutak istraživanja i ispitivanja) i produkcija, koja ima komunikacijsku svrhu sa svijetom oko sebe, ali i sa svojim unutarnjim “ja”. Dakle, kreativno je izražavanje daleko od samog rezultata i ono utječe na dječji razvoj, ali i na emotivnu i mentalnu ravnotežu.

Primjeri iz prakse pokazuju da djeca kroz umjetnost lakše procesuiraju teške emocije, poput tuge zbog gubitka ili osjećaja nesigurnosti izazvanih vršnjačkim nasiljem. Umjetnički izrazi, kao što su crtanje straha ili frustracije, omogućuju im da se simbolički suoče s tim emocijama i prevladaju ih.

Osim toga, umjetnost vraća osjećaj kontrole u situacijama kada nam se čini da gubimo nadzor nad svojim životom. „Ljudi su socijalna bića, i kroz grupne umjetničke radionice lakše dijelimo emocije s drugima, što dodatno doprinosi osjećaju smirenosti i podrške”, istaknula je za Večernji list psihologinja Gabrijela Ištuk.

Kreativno iskustvo može pomoći maloj djeci da izraze svoja iskustva i emocije putem komunikacijskih kanala koji nisu samo verbalni, što im u konačnici jača samopouzdanje, razvija komunikacijske vještina i stvara osjećaj identiteta i pomaže im da se nose sa svojim osjećajima.

Nadalje, rad s materijalima, poput kolaža, bojica, ljepljive trake, konca, gline i ljepila potiče razvoj finih motoričkih vještina kod male djece i poboljšava koordinaciju ruka-oko. Kreativno izražavanje otvara djeci priliku da isprobaju nove ideje, razviju svoju maštu i vještine rješavanja problema te da sami primijete što će se dogoditi kao rezultat njihovih eksperimenata. Pomaže im da otkriju što najviše vole raditi i uči ih da su njihove sposobnosti i doprinosi iznimno cijenjeni.

Foto: Envato Elements


Kako s djetetom provoditi kreativne aktivnosti?

Za početak, važno je djetetu osigurati prostor, u kojem se nesmetano može baviti svojim umjetničkim projektima, i opskrbiti ga potrebnim materijalima kao što su bojice, papiri u boji, škarice, ljepilo, bojanke, kartoni. Što veći izbor materijala dijete bude imalo, uz vaše vodstvo i nježne sugestije, više će uživati u procesu stvaranja.

Kako bi dijete dobilo priliku za kreativno stvaranje, osigurajte mu i “slobodno” vrijeme. Na primjer, smanjite vrijeme provedeno za ekranima i umjesto toga, dijete potaknite da ode u svoj umjetnički kutak. Za početak, možda će trebati vašu pomoć i vodstvo pa zajedno krenite u crtanje ili izrađivanje nekog umjetničkog projekta. Potom, postupno, djetetu ostavljajte više prostora za samostalan rad, a vi se uključite kako biste ga pohvalili ili zajedno pogledali njegovo umjetničko djelo.

Ako vam nedostaje ideja, na platformi BudiDobro.BudiCe, koju je pokrenula Cedevita u sklopu kampanje “Škola optimističnog roditeljstva”, možete pronaći besplatan Vodič kreativnosti, koji su osmislili stručnjaci, a koji nudi zanimljive kreativne zadatke za vaše dijete.


U Cedeviti znaju da je svako dijete kreativno!

Da je važno poticati kreativnost kod djece, zna i Cedevita koja je kroz svoju kampanju Budi TU. Budi CE. početkom ove godine organizirala kreativne radionice za mališane iz SOS Dječjeg sela Hrvatska. Djeca su marljivo radila na svojim umjetničkim djelima pod vodstvom spomenutih psihologinja Gabrijele Ištuk i Leone Bortas Hetler, a u tajne vještina crtanja i slikanja djecu su uputili umjetnici Hana Tintor i Marko Borota. Rezultat su predivni crteži koji su dokazali da se u svakom djetetu iz SOS Dječjeg sela Hrvatska skriva ogroman talent.

Foto: Cedevita

A kako bi u ovim dječjim umjetničkim remek-djelima mogla uživati cijela Hrvatska, radovi nastali na radionicama aplicirani su na Cedevita čaše, koje se uz posebno izdanje Cedevite mogu pronaći na svim prodajnim mjestima. Kupnjom limitiranog izdanja Cedevite tako svatko može podržati klinCE kreativCE SOS Dječjeg sela Hrvatska.

Sadržaj nastao u suradnji s Cedevitom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije