Najviše joda gubi se kuhanjem, dok se pečenjem i prženjem gubi značajno manje. Da biste zadovoljili dnevnu potrebu organizma za ovim vrlo vrijednim elementom u tragovima dovoljno je pojesti porciju od 70 grama dagnji, kaže nutricionistički tim Vitaminoteke. Uživajte u finoj buzari prema dobro znanom receptu na koji vas podsjećamo!
Dagnje na bijelu buzaru
Sastojci:
3 kg dagnji
1 žlica krušnih mrvica
6 režnjeva usitnjenog češnjaka
1 žlica usitnjenog peršina
1 dl maslinova ulja
1 žličica vinskog octa ili aceta balsamica
2-3 dl malvazije ili drugog bijelog suhog vina
malo sušenih ljutih papričica (pepperoncini)
Priprema:
Dagnje temeljito očistite od trave, operite i ubacite u lonac pa držite na srednje jakoj vatri da se sve školjke otvore. Sačuvajte dio tekućine koju su pustile, otprilike trećinu. U velikoj tavi na maslinovu ulju zazlatite češnjak i peršin pa potom dodajte otvorene školjke, krušne mrvice i tekućinu koju ste sačuvali od školjki te sve dobro promiješajte na laganoj vatri. Dodajte vino i vinski ocat (ili aceto balsamico), a po želji jelo zaljutite s malo sušenih ljutih papričica. Poslužite odmah.