ZNANSTVENICI OTKRILI

Debljamo se zbog gena, a ne zbog hrane

23.02.2009.
u 22:12

Ne jedem mnogo, pazim što jedem, ali svejedno imam previše kilograma, često govore osobe koje imaju problema s težinom, što uglavnom izaziva podsmijeh njihovih prijatelja i znanaca. Uvriježeno je, naime, mišljenje da se debljamo samo zato što previše jedemo, a premalo trošimo energiju. No znanstvenici su otkrili da količina i vrsta hrane nisu presudni za debljinu nego da sve uglavnom ovisi o genima.

Naš “gen za hranu” ne samo što utječe na apetit te vrstu hrane koju volimo nego je, otkrili su nedavno znanstvenici, i odgovoran za to kojom ćemo brzinom “potrošiti” kalorije. Pokus na miševima pokazao je da “dobar gen” jednostavno brže razgrađuje hranu, a “loš gen” pretvara je u salo. Dakle, nije mit da neki ljudi mogu pojesti “vola” i ostati mršavi, a drugi žive na “kruhu i vodi”, ali se svejedno debljaju.

U Hrvatskoj 48% muškaraca i 34,7% žena ima problema s težinom. Visok je postotak onih koji su bolesni zbog debljine. Naime, oko 31% muškaraca i 15% žena je pretilo. Pošast debljine sve više zahvaća i djecu pa trenutačno 10% hrvatske školske djece ima problema s težinom, a čak ih je 4% pretilo.

Želite prijaviti greške?