Ne jedem mnogo, pazim što jedem, ali svejedno imam previše kilograma,
često govore osobe koje imaju problema s težinom, što uglavnom izaziva
podsmijeh njihovih prijatelja i znanaca. Uvriježeno je, naime,
mišljenje da se debljamo samo zato što previše jedemo, a premalo
trošimo energiju. No znanstvenici su otkrili da količina i vrsta hrane
nisu presudni za debljinu nego da sve uglavnom ovisi o genima.
Naš “gen za hranu” ne samo što utječe na apetit te vrstu hrane koju
volimo nego je, otkrili su nedavno znanstvenici, i odgovoran za to
kojom ćemo brzinom “potrošiti” kalorije. Pokus na miševima pokazao je
da “dobar gen” jednostavno brže razgrađuje hranu, a “loš gen” pretvara
je u salo. Dakle, nije mit da neki ljudi mogu pojesti “vola” i ostati
mršavi, a drugi žive na “kruhu i vodi”, ali se svejedno debljaju.
U Hrvatskoj 48% muškaraca i 34,7% žena ima problema s težinom. Visok je
postotak onih koji su bolesni zbog debljine. Naime, oko 31% muškaraca i
15% žena je pretilo. Pošast debljine sve više zahvaća i djecu pa
trenutačno 10% hrvatske školske djece ima problema s težinom, a čak ih
je 4% pretilo.
ZNANSTVENICI OTKRILI