Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obratite pozornost!

Dermatologinja upozorava: 'Ova mala promjena na noktu može biti znak raka'

shutterstock
20.05.2024.
u 10:30

"Ovo je znak za koji vas, kao dermatologinja, molim da ga ne zanemarite"

Kada razmišljate o raku kože, neke stvari koje vam mogu pasti na pamet su neobični madeži ili pjegice ili crvene mrlje nadražene kože – a ne korijen noktiju. Unatoč tome, provjera noktiju zbog promjena jednako je važna kao i provjera ruku, ramena i leđa. Dermatologinja Lindsey Zubritsky upozorava svojih 1,4 milijuna TikTok pratitelja na zloćudnu vrstu raka kože u noktu koji često ostane neotkriven i obično se pogrešno dijagnosticira kao modrica ili zarobljena osušena krv, piše Best Life

Na primjer, ako ste ikada udarili prst vratima ili ozlijedili ga vratima automobila ili ste slučajno ispustili težak predmet na nožni prst, možda ste sljedeći dan primijetili tamnu mrlju ispod nokta. To se zove subungvalni hematom i to je normalna tjelesna reakcija, rekla je Zubritsky u snimci.

 

@dermguru Friendly reminder to LOOK at your nails! #dermguru #melanoma #skincancer #nailtok #nailsigns #skincsncerawarenessmonth #nailproblems ♬ Suspense, horror, piano and music box - takaya

Nakon nekoliko tjedana, hematom (koji je u osnovi sasušena krv) razgradit će se i ostat ćete sa zdravim novim noktom. Međutim, postoje i druge vrste tamnih pruga na noktu na koje trebate paziti, upozorila je Zubritsky. "Ako imate tamno pigmentiranu okomitu prugu koja vam se spušta niz nokat, to svakako treba provjeriti", rekla je. "To bi potencijalno mogao biti vrlo ozbiljan oblik raka kože koji se zove subungvalni melanom"

"Ovo je znak za koji vas kao dermatologinja molim da ga ne zanemarite", upozorila je. Iako je rijedak, subungvalni melanom može postati ozbiljan ako se zanemari. Prema Klinici Cleveland, rak nokta javlja se u matriksu nokta koji je povezan sa živcima, krvnim žilama i limfnim tkivom. Za razliku od uobičajenih oblika raka kože, subungvalni melanom nije površinski; umjesto toga, ukorjenjuje se u stanicama melanocita.

VEZANI ČLANCI:

"Melanom pod noktom obično ima poseban oblik. Neki ga mogu opisati kao da izgleda kao da ste povukli crtu na noktu crnim ili smeđim flomasterom", objašnjavaju u Klinici Cleveland. "Pojavljuje se kao tamna linija na vašem noktu i ide odozdo prema gore. Ova pruga može na početku biti mala, ali poslije može narasti tako da pokrije cijeli nokat i proteže se do kutikule. Promjena boje može biti nepravilna i različitih nijansi crnosmeđe." 

S obzirom na to koliko su nam ruke često izložene izravnoj sunčevoj svjetlosti, možda ćete se iznenaditi kada čujete da subungvalni melanom nije prouzročen izlaganjem suncu. Rak koji se često nalazi na nožnom palcu te palcu ili kažiprstu ruke, također može prouzročiti raspucane ili napukle slojeve nokta, nepravilan pigment, oteklinu i promjenu boje kutikule.

VEZANI ČLANCI:

"Zabrinjavajući je znak kada imate promjenu boje ili pigmentaciju koja se počinje uvlačiti u kožu", rekla je Zubritsky. Ipak, nisu sve tamne linije na noktu opasne. "Mnogi ljudi mogu imati dobroćudnu crtu na noktu koja se zove longitudinalna melanonihija, što je potpuno normalno", objasnila je. Uzdužna melanonihija je svjetlije boje, može biti vidljiva na više noktiju i stabilna je (odnosno, ne napreduje).

Subungvalni melanom čini samo 0,7 do 3,5 posto svih vrsta melanoma u svijetu, naglašavaju u Klinici Cleveland. U svakom slučaju, ako primijetite novu tamnu prugu na noktu ili bilo kakvu nepravilnost na koži, važno je obratiti se svojem dermatologu.

Nokti vam pucaju, listaju se ili ne mogu izrasti? Možda nesvjesno radite neku od ovih pogrešaka:

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije