Istraživanje

Djeca mama koje rade skraćeno - zdravija

mame
Pixsell
04.03.2010.
u 11:27

Australski mališani čije majke rade samo dio tjedna rjeđe jedu brzu hranu, manje gledaju televiziju i manje im prijete problemi s tjelesnom težinom.

Djeca majki koje rade skraćeno zdravija su od djece čije mame rade puno radno vrijeme, pokazuju nove studije. Istraživanje provedeno među 4500 australskih predškolaca otkrivaju da oni čije majke rade samo dio tjedna rjeđe jedu brzu hranu, manje gledaju televiziju i i nemaju problema s tjelesnom težinom.

Djeca su praćena dvije godine, a Jan Nicholson s istraživačkog instituta Murdoch Children’s u Melbourneu komentira: “Kada majke rade skraćeno, ima nečeg u načinu na koji vode kućanstvo i kako paze djecu, što im daje bolju zaštitu”. Razlozi zašto majke koje ne rade imaju djecu s manje zdravstvenih problema nisu do kraja jasni, pa i sami istraživači sugeriraju da će trebati daljnja istraživanja i analize navika u vođenju i dinamci različitih domaćinstava. To više što je realtivno nedavno objavljena i studija koja upućuje na drukčije zaključke vezane uz djecu i zaposlene majke.

 Prof. Heather Joshi s britanskog instituta za obrazovanje stoga poručuje da različite studije i različiti zaključci zapravo kazuju kako ne postoje kristalno jasni roditeljsko-dječji odnosi i jednoznačni odgovori.

 - Nema pristupa koji bi svima odgovarao. Svi bi pažljivo trebali razmisliti o tome što je dobro, a što nije za njihovu djecu. Svi bi trebali biti spremni mijenjati se ako jedan pristup ne daje rezultata - kaže G. Joshi.

 Mnogi, naravno, nisu u mogućnosti birati hoće li ostati doma ili ići na posao, raditi skraćeno ili puno radno vrijeme. Stručnjaci sugeriraju da je odgovor fleksibilno radno vrijeme i dobra društvena skrb za djecu.

Ključne riječi

Komentara 1

DA
dadekoslav
13:06 27.05.2010.

božedragi kakve gluposti! evo onda i još jedan članak koji možete objaviti: Krapinski institut za istraživanje žutoga iz uha je došao do otkrića da krave koje muču dnevno do 5 puta daju više mlijeka nego krave koje muču 5-10 puta ili čak i više. Istraživanje je trajalo 12 godina i u njega je uloženo 16 milijardi kuna. Prof.drmr. Špekec Ajvarić kaže da se ne zna točno zbog čega dolazi do toga te je rekao kako trenutno vježbaju 30-tak miševa da počnu mukati, pa će na njima obaviti testiranje što se događa s njihovim mliječnim žlijezdama. Malo ih muči što im kristalne čaše nisu potpuno čiste i što se nekim miševima počinje frkati rep od treninga. Pretpostavljaju da su miševi revoltirani zbog recesije, ali to će riješiti sa svakim ponaosob i objasniti im da bi svi trebali biti spremni se mijenjati za dobrobit velikih firmi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije