Omiljena belgijska poslastica prija u svako doba dana, a idealna je za veliko društvo u kojem vlada dobro raspoloženje. Isprobajte recept gastroblogerice Tatjane Miletić – neće vam trebati drugi!
Belgijski vafli
Za tijesto:
2 jaja, odvojite bjelanjke od žumanjaka
300 g brašna
prašak za pecivo
sol
80 g šećera
prstohvat vanilin šećera
350 ml mlijeka
100 ml ulja
Priprema:
Od bjelanjaka umutite čvrsti snijeg. Sjedinite brašno, prašak za pecivo i sol. U zasebnoj posudi dobro umutite žumanjke, šećer, vanilin šećer, mlijeko i ulje. Tekuće sastojke pomiješajte sa suhim i sve dobro sjedinite. Na kraju dodajte snijeg od bjelanjaka i pažljivo sjedinite, za ovaj korak nemojte koristiti mikser već ga odradite ručno. U zagrijan i podmazan aparat za vafle sipajte po punu kuhaču tijesta i pecite oko 10 minuta (ovisno o jačini aparata). Količina smjese dovoljna je za 10 vafli.
Za nadjev:
150 g finog krem sira
200 ml slatkog vrhnja
zaslađivač po želji:
šećer, med, javorov sirup...
Priprema:
Sve sastojke za nadjev sjedinite i dodajte zaslađivač po želji. Na gotove vafle stavite žlicu nadjeva i preko njega voće po želji. Predlažemo banane, ananas, maline, nar... Ako ne možete bez čokolade, napravite fini ganache i prelijte ga preko nadjeva, a nadjev možete zamijeniti i kuglicom sladoleda. Sve je dopušteno dokle god Vatreni pune mrežu Belgijancima!