Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koje vam je najljepše?

Došlo je do nekih promjena: Ovo su najpopularnija imena za djecu u Hrvatskoj u 2024. godini

shutterstock
25.06.2024.
u 10:30

Međunarodni utjecaji nastavljaju oblikovati preferencije roditelja, s imenima koja su prepoznatljiva i lako prihvaćena u raznim jezicima i kulturama.

Svake godine imena koja roditelji biraju za svoju djecu reflektiraju aktualne trendove, kulturne utjecaje i osobne preferencije. U 2024. godini, Hrvatska bilježi zanimljiv izbor imena za novorođenčad, s kombinacijom tradicionalnih i modernih imena koja osvajaju srca roditelja diljem zemlje. 

Roditelji se sve više okreću imenima koja nose dublje značenje, inspiraciju iz povijesti i kulture, ali koja su i dalje jednostavna i lako se izgovaraju. Također, međunarodni utjecaji nastavljaju oblikovati preferencije roditelja, s imenima koja su prepoznatljiva i lako prihvaćena u raznim jezicima i kulturama.

Pixsell je napravio infografike koje prikazuju najpopularnija muška i ženska dječja imena za prvi kvartal 2024. godine. Prema podacima iz statističkog prikaza Ministarstva pravosuđa i uprave, Rita, Mia, Ema, Nika i Sara najpopularnija su ženska imena koja su roditelji dali kćerima u prvom kvartalu. Inače, Mia je i 2022. bilo najpopularnije žensko ime, no na drugom mjestu tada je bila Lucija. 

Ime Lucija sada je palo na 10. mjesto, a prate ga imena Ana, Elena, Eva i Klara. Posljednja tri mjesta zauzimaju Vita, Maša i Marija, koje je nekada bilo najpopularnije i najčešće ime za djevojčice. 

Infografika ptikazuje najpopularnija zenska imena u Hrvatskoj. Prema podacima iz statistickog prikaza Ministarstva pravosudja i uprave, Rita, Mia, Ema, Nika i Sara najpopularnija su zenska imena koja su roditelji dali kcerima u prvom kvartalu 2024. godine. Inace, Mia je i 2022. bilo najpopularnije zensko ime, no na drugom mjestu tada je bila Lucija. Photo: Marko Picek/PIXSELL
Foto: Marko Picek/PIXSELL

U 2024. godini, imena za dječake koja su roditelji najčešće birali za svoje novorođenčadi u Hrvatskoj pokazuju zanimljive trendove. Na temelju podataka iz relevantnih registara, Luka i dalje drži sam vrh popisa najpopularnijih imena za dječake. Njegova jednostavnost, međunarodna prepoznatljivost i lakoća izgovora čine ga omiljenim izborom među roditeljima.

Slijede ga Jakov, David, Toma i Niko. Osim ovih pet najpopularnijih imena, popis najčešćih imena za dječake u 2024. godini uključuje i druga imena koja kombiniraju tradiciju i suvremenost. Roditelji se često odlučuju za imena koja imaju duboko značenje i povijesnu važnost, ali su također jednostavna za izgovor i prepoznatljiva u različitim kulturama.

Infografika prikazuje najpopularnija muska imena u Hrvatskoj. Na popisu 20 najcescih imena novorodjencadi medju djecacima najpopularnije ime je Luka, slijede Jakov, David, Toma i Niko. Photo: Marko Picek/PIXSELL
Foto: Marko Picek/PIXSELL

Imena poput Ivan, Matej, Marko i Petar također se pojavljuju na popisu, zadržavajući svoju popularnost zbog svoje klasične privlačnosti. S druge strane, imena poput Noa, Roko, Teo i Niko predstavljaju modernije izbore koji reflektiraju suvremene trendove i međunarodne utjecaje.

Majka želi blizancima dati ista imena, ali tata se protivi: 'Ne odgajamo jedno dijete, moraju biti drugačiji'

Komentara 1

DA
danielazg
12:26 25.06.2024.

..kak bute tepali Riti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije