Jubilarno deseto izdanje

En primeur 2022.: U travnju snijeg, u veljači vrhunska mlada malvazija!

Neven Jurjak
03.03.2022.
u 12:22

U Zagrebu je završeno tradicionalno, deseto po redu, premijerno kušanje vina na kojem se okupilo više od sedamdeset vinara Istre, Bregovite Hrvatske i Kvarnera. Premda vinska scena Hrvatske ima dobre pokazatelje, država mora snažnije ulagati u promociju i marketing vina, a za to nam je potrebna krovna nacionalna marketinška organizacija, čulo se na otvorenju.

Vlasnici restorana, vinoteka, hotelijeri, najpoznatiji sommelieri i vinski novinari, u zagrebačkom hotelu Esplanade okupili su se na jednodnevnoj premijeri mladih istarskih malvazija, žlahtina i autohtonih sorti Bregovite Hrvatske. Deseto izdanje En primeura u Zagreb je tradicionalno dovelo pedesetak vinara iz Istre, nekoliko s Kvarnera i dvadesetak iz Bregovite Hrvatske. Predstavljanje aktualne berbe, dok je još u bačvama, nije novost u vinskom svijetu. Ovo atraktivno vinsko druženje običaj je koji su uveli Francuzi, a prije deset godina u Hrvatsku su ga prvi doveli Istrijani koji i ovog puta najavljuju odlična vina.

Foto: Neven Jurjak

– Prošla vinogradarska godina bila je povoljna, iznenadio nas je snijeg i led početkom travnja zbog čega je i urod bio nešto manji, no s obzirom na topli svibanj i ugodne ljetne temperature kao i lijepo i suho vrijeme za vrijeme berbe, grožđe je bilo iznimne kvalitete pa će i vina biti iznad svih očekivanja – istaknuo je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, udruge vinara i vinogradara Istre, a njegove riječi potvrdila je i degustacijska radionica šest malvazija s različitih terroira istarskog poluotoka.

Foto: Neven Jurjak

Zadovoljstvo mladim malvazijama nije krio ni Ezio Pinzan, pročelnik za poljoprivredu Istarske županije koji je otvorio manifestaciju, a Marko Miklaužić predstavnik Udruge vinara i vinogradara Bregovita Hrvatska istaknuo je kako njezini članovi iz godine u godinu imaju sve kvalitetnija vina. Da hrvatsko vinarstvo ide u smjeru visoke kvalitete, potvrdio je i Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.

– Jačanje hrvatskog vinarstva trebalo bi ići u dva smjera. S jedne strane potrebno je podizati konkurentnost vinarskog sektora, tehnološku razinu, povećavati i okrupnjavati površine, povećati proizvodne kapacitete i doseći barem 100 milijuna litara godišnje, a s druge strane država mora snažnije ulagati u promociju i marketing vina. Potreban nam je snažan nacionalni marketing po uzoru na susjednu Mađarsku ili Austriju i krovna nacionalna marketinška organizacija, a Hrvatska gospodarska komora spremna je preuzeti takvu ulogu kako bismo još bolje pozicionirali našu zemlju na međunarodnoj vinskoj sceni – poručio je Kovačević te dodao kako se i izvoz oporavlja. Prateći vanjskotrgovinsku razmjenu vina na razini čitave Hrvatske raste po stopi od gotovo 30 posto.

Foto: Neven Jurjak

Na žalost, jubilarno, deseto izdanje En primeura pamtit će se i po jednom tužnom događaju – napustio nas je jedan od najistaknutijih istarskih vinara, višestruki šampion Vinistre Marijan Arman zbog čega su svi prisutni, prije službenog otvorenja, ovom uglednom vinaru minutom šutnje odali počast.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije