Gubi svježinu

Evo zašto ne biste trebali držati luk u hladnjaku

luk
screenshot/facebook
25.02.2020.
u 10:18

Luk je samo jedna od namirinica koju nikako ne biste trebali čuvati u hladnjaku.

Luk bi uvijek trebao stajati na nekom mjestu gdje nije pretjerano hladno, tako može izdržati i do 30 dana. Kada stoji u hladnjaku škrob se brzo pretvara u šećer pa luk postaje mekan i brzo truli. Osim toga što ne može dugo ostati svjež na hladnom, ostale namirnice iz hladnjaka poprimit će njegov miris, i to vrlo intenzivno.

Što onda kada nam treba samo jedna polovica luka? Opet izbjegavajte hladnjak. Zamotajte polovicu u plastičnu foliju, a potom stavite u vrećicu s patentnim zatvaračem.

Ovo su još neke namirnice koje ne biste trebali držati u hladnjaku:

Rajčica
Zbog držanja u hladnjaku, rajčica gubi svu svoju aromatičnost i sočnost. Naime, niske temperature dovode do raspadanja šećera, kiselina i mirisa što, dakle, negativno utječe na kvalitetu ove namirnice. Rajčice, bez obzira o kojoj je vrsti riječ, držite na sobnoj temperaturi, na svijetlom mjestu, ali ne i na suncu.

Krumpir
Iako vas pretinci u hladnjaku (pogotovo u onim modernijim) mogu natjerati da napravite pogrešku i u njih odložite i krumpir - to definitivno ne biste smjeli. Hladnoća hladnjaka pretvorit će škrob u šećer što će pokvariti okus ove namirnice, ali i njenu boju. Ostava, odnosno hladno i mračno mjesto, najbolji su za čuvanje krumpira.

Koliko Hrvati piju kave saznajte u videu:

Začini i umaci na bazi octa
Baš kao što ocat ne treba čuvati u hladnjaku, tako ne treba ni dresinge koji su napravljeni na njegovoj osnovi. Ako ih stavite u hladnjak, prije će se zgusnuti i postati "oštrijeg" okusa.

Kruh
Držanje kruha u hladnjaku može se činiti kao dobar način da se održi svježina, ali to je greška. Kruh se brže suši u hladnjaku nego na sobnoj temperaturi. Ako želite sačuvati kruh, radije zamrznite kruh narezan na šnite u škrinji umjesto da ga stavite u hladnjak. 

Ključne riječi

Komentara 1

LA
lajh1985
11:03 25.02.2020.

Najbolje je kupit onda par kila luka da se jede svjeze,a ne kupit 5 kila vrecu samo zato sto je na akciji pa se posusi gdje god da se drzi osim ak se ne koristi na veliko u kucanstvu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije