Gastro bloger Vani Hari nedavno je otkrio koliko je velika razlika između namirnica u Americi i Velikoj Britaniji - i to kod onih istog proizvođača. Ovaj 41-godišnjak iz Sjeverne Karoline kojeg prati skoro pola milijuna ljudi na Instagramu kaže da zastupa zdravi način života, pa je tako protivnik raznih konzervansa i dodataka u hrani poput bojila jer su nepotrebni, prenosi Daily Mail.
Da je razlika između, primjerice Twix čokoladice, velika u SAD-u i Velikoj Britaniji otkrio je samo jednim pogledom na popis sastojaka. Britanska sadrži bijeli šećer, kakao maslac i mlijeko, dok američka sadrži jeftiniju zamjenu za kakao maslac - Poliglicerol poliricinoleat - i umjetne arome. Osim toga, britanski M&Ms bomboni sadrže bojilo Blue 1, a američki preko njih 10, škrob, kukuruzni sirup i gumu biljke akacije.
Da u pitanju nisu samo namirnice s polica trgovina otkrio je činjenicom da omiljeni restoran brze hrane, Mc Donald's, u SAD-u koristi hidrogenirano biljno ulje, a u Britaniji ne hidrogenirano.
Još jedan bloger, Corey Ewings iz San Diega objavio je video na TikTok-u i otkrio kako je velika razlika i u popularnoj kupovnoj zobenoj kaši marke Quaker Oats. U Americi kutija sadrži šećer, red 40 boju, sol, gumu, umjetne boje i maltodekstrin - polisaharid koji se koristi kao aditiv u hrani, dok je britanska verzija puno jednostavnija: zob, sušene maline i prirodne arome.
"Ok, jednostavno pitanje: Amerika, što radimo?", rekao je Corey u videu.
Ljudi su šokirani ovim otkrićem. "Neću više ništa jesti", glasio je jedan od komentara.
Isprobali smo krafne iz nekoliko pekara i trgovina - evo koje su nam najbolje:
Ovo ne možemo ni zamisliti: Evo kakva se sve hrana nudi u McDonald's restoranima diljem svijeta
Treba da proba za naše tržište, da vidi što je smeće.