Za goste su otvoreni od srijede do subote, imaju tim od četrdesetak zaposlenih ljudi koji trenutačno koriste kolektivni godišnji odmor u trajanju od mjesec dana. Za to vrijeme možete se upisati na listu čekanja za neki od termina do kraja listopada ili pričekati da, nakon povratka s godišnjeg odmora, otvore rezervacije do kraja godine. Tako otprilike situacija izgleda u visokoj gastronomiji skandinavskih zemalja u kojima je 2004. godine osvanuo sada već kultni Manifest nove nordijske kuhinje i vinuo ih nebu pod oblake, ravno na jednu od vodećih pozicija na svjetskoj gastronomskoj sceni.
Chef Rasmus Kofoed ovoj se gastronomskoj revoluciji sa svojim Geraniumom pridružio 2007. da bi već 2008. osvojio prvu Michelinovu zvjezdicu. Druga je, nakon pauze u poslovanju, stigla 2013., a 2016. Geranium je postao prvi restoran u Danskoj s 3 Michelinove zvjezdice.
Nakon pandemijske pauze Kofoed je odlučio kako je u Geraniumu sazrio trenutak da se u potpunosti odreknu mesa na meniju što su napokon i učinili u siječnju ove godine. Ova odluka bila je motivirana njegovim osobnim izborom, jer genijalni chef više od 5 godina ne konzumira meso te je smatrao kako bi bilo licemjerno u restoranu raditi ono iza čega ne stoji i što nije njegova životna filozofija. Gosti su to, čini se, prepoznali i nagradili, a jednako tako i struka koja je restoranu dodijelila ovo veliko priznanje.
Geranium nije prvi vrhunski restoran u svijetu koji je iz ponude izbacio meso pa je i ovo priznanje vjerojatno došlo kao nagovještaj onoga što će se u budućnosti sve češće događati u visokoj gastronomiji. Moderni chefovi danas pribjegavaju zdravoj, gotovo isposničkoj prehrani u kojoj često nema mjesta mesu te svoju svijest prema odgovornom hranjenju i suživotu s prirodom pokušavaju prenijeti i na goste. Pogledajte kako na tanjuru izgledaju jela u kojim gosti mogu uživati u trenutačno najboljem restoranu na svijetu, možda ga i sami odlučite posjetiti i priuštiti si nezaboravno gastronomsko iskustvo.
Na ovogodišnjoj listi The World's 50 Best Restaurants i dalje se nalazi Hiša Franko iz susjedne nam Slovenije, ali se sa 21. mjesta spustila na 34. mjesto među 50 najboljih na svijetu. Čestitamo i držimo palčeve našem Hrvoju Kroflinu iz restorana Mano2 koji je nominiran za jednog od 100 najboljih šefova na svijetu.