Dva desetljeća borbe

Glas žena pomogao opstanku Autonomne ženske kuće

nasilje
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
13.12.2010.
u 17:10

Autonomna kuća nije samo pomagala, ona i žene okupljene oko nje pomagale su ženama i njihovoj djeci, krčile putove kroz šumu zakona i propisa, mijenjale ih, otvarale nove nade...

Autonomnoj ženskoj kući, koja obilježava dvadesetu godišnjicu rada, proračun za iduću godinu neće biti "srezan". Objavio je to na međunarodnom skupu Žene protiv nasilja nad ženama zagrebački gradonačelnik

Milan Bandić im je tako čestitao i pokazao zahvalnost za dva desetljeća rada.

Autonomna ženska kuća - sklonište za žene žrtve nasilja i njihovu djecu - počelo je s radom 14. prosinca 1990. godine u gradskom stanu te tako postalo prva takva ustanova u istočnoj Europi. Kroz stan, a potom i kroz Žensku kuću u ovih dvadeset godina prošle su tisuće žena i djece, svaki sa svojom traumatičnom pričom, modricama, lomovima, izbijenim zubima, iščupanom kosom, neisplaćenom alimentacijom...

– Nasilje nad ženama, kada smo mi počinjale pomagati, još nije ni postojalo, barem ne u zakonu, a nije bilo priznato kao društveni problem, svrstavalo se u prekršaje protiv javnog reda i mira – podsjetila je aktivistica Autonomne ženske kuće Zagreba Neva Tolle.

Žene su osobe, a ne brojke

Autonomna kuća nije samo pomagala, ona i žene okupljene oko nje pomagale su ženama i njihovoj djeci, ali i "krčile putove kroz šumu zakona i propisa, mijenjale ih, otvarale nove nade".

Tolle je podsjetila da je borba s birokracijom paralelna bitka koju AŽK vodi jer, kaže, skloništa u sustavu socijalne skrbi dobivaju maksimalno.

– Žene su osobe, a ne brojke koje ćemo nekome predstavljati – upozorila je Tolle. Rad Autonomne kuće pozdravio je i veleposlanik Velike Britanije David Graeme Blunt.

– Organizacije poput vaše vrlo su važne, ne samo u Hrvatskoj nego i drugim zemljama, jer osim što pomažu ženama ponekad i spašavaju njihove živote. Radite hrabar i važan posao i u njemu vas čvrsto podupiremo - poručio je.

Žene, vaša snaga mijenja zakone

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik istaknula je da ženama mogu pomoći samo hrabre žene.

– Ta se hrabrost temelji na empatiji koju vi imate prema tim ženama – zaključila je dodavši da su upravo nevladin sektor i osviještene žene važni za toliko promjena u zakonu koje su nasilje svrstale uz bok diskriminaciji.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar stravaxx
stravaxx
10:40 15.12.2010.

i eto kud ide državni novac. ako ove ikog vraga rade onda je to svjetsko čudo. pa osim lupetanja i lajanja na mjesec ništa te spodobe nisu u stanju učiniti i naravno potrošiti silne državne novce.... fuj i sramota hrvatskog društva....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije