Recept je osmislila gastroblogerica Tatjana Miletić, a gotove ćufte možete poslužiti uz pire od krumpira, celera, rižu ili tjesteninu. Uživajte!
Ćufte iz pećnice
Sastojci:
500 g mljevenog junećeg mesa
1 jaje
3 žlice parmezana
komadić svježeg kruha (sredina)
2 -3 režnja češnjaka
1 crveni luk
1 žlica maslinova ulja
kumin
sol
papar
dimljena paprika
bosiljak (svježi, ako nemate može i suhi)
Umak:
maslinovo ulje
1 konzerva pelata
2 čaše pasirane rajčice
štapić celera
svježi bosiljak
prstohvat šećera
Priprema:
Kruh, češnjak i bosiljak sameljite u blenderu. Crveni luk nasjeckajte tako da od njega dobijete pastu. Pomiješajte meso, začine, samljeveni kruh, češnjak i bosiljak, pastu od crvenog luka, jaje, parmezan i ulje. Od dobivene mase napravite kuglice veličine oraha (ili kolike želite). Poredajte ćuftice u lim na papir za pečenje i pecite ih 15 minuta u pećnici na 200 °C i to dok se malo ne zapeku, taman da se uhvati korica. Dok se ćufte peku vi napravite umak od rajčice: pulpu stavite na zagrijano maslinovo ulje, dodajte pasiranu rajčicu i kuhajte 5 minuta, a zatim štapnim mikserom sve usitnite. Dodajte celer, bosiljak, sol, papar i prstohvat šećera i sve to kuhajte još desetak minuta. Pečene ćufte ubacite u umak, poklopite i kuhajte oko tridesetak minuta. Ćufte možete poslužiti uz pire od krumpira, celera, rižu ili tjesteninu. Naš izbor su ovog puta bile špagete preko kojih smo stavili ćufte, sve bogato prelili umakom i posuli parmezanom.