Nija tajna - ono smo što jedemo, pa možda možemo povući paralelu i reći da i spavamo kako se hranimo, barem su tako objasnili znanstvenici sa sveučilišta u Pennsylvaniji koji su pronašli vezu između načina prehrane i toga kako spavamo...
- Općenito ljudi koju spavaju sedam ili osam sati svake noći žive zdravije, pa smo postavili pitanje imali li razlika u načinu prehrane kod onih koji spavaju kraće, dulje ili neko "normalno" vrijeme - govori Michael A. Grandner sa sveučilišnog Centra za istraživanje sna. Dakle veza između duljine sna i unesenih kalorija ipak postoji.
Ispitanici koji su jeli najviše kalorija, kraće su spavali (pet do šest sati dnevno), a zanimljivo "normalni" spavači (sedam do osam sati sna) konzumirali su odmah do njih veliku količinu kalorija. Oni koji su jako kratko spavali (manje od pet sati) i dugotrajni spavači (više od devet sati), jeli su manje kalorija. Istraživači su pronašli i vezu između sna i vrste namirnicama koje su pojedinoj grupi spavača nabolje odgovarale. Kao primjer naveli su da su oni koji su kratko spavali konzumirali manje vode, ugljikohidrata i karotena pronađenog u crvenom i narančastom voću.
"Spavalice" koje vole "odvaliti" devet i više sati u komadu konzumirali su manje čaja i čokolade kao i kolina (sastojka pronađenog u jajima i nekim vrstama mesa), no više alkohola.
Zaključak istraživanja je da su oni koji su najkraće, kratko i dugo spavali konzumirali manje raznolikih namirnica nego oni koji su spavali između sedam i osam sati noću. No ipak se postavlja pitanje koliko stvarno prehrana može utjecati na san?
- Rezultati su važni za daljnja istraživanja jer znamo da su kratko spavanje i nedostatak sna povezani s debljanjem i pretilosti kao i dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima. Isto tako znamo da ljudi koji spavaju predugo mogu također iskustiti negativne posljedice za zdravlje. Ako možemo odrediti idealnu kombinaciju hranjivih tvari i kalorija za promicanje zdravog spavanja, to bi u mnogome pridonijelo zdravstvenom sustavu u smislu prevencije pretilosti i ostalih kardiometaboličkih faktora rizika - kazao je Grandner, prenosi Huffingtonpost.