Kiša koja je cijeli dan uporno padala nije pokolebala 1200 barista u postavljanju službenog Guinnessovog rekorda i kuhanju najvećeg cappuccina na svijetu na 20 cafe aparata. Nekoliko ih je radilo tek na jednoj malenoj šalici prema točno specificiranom receptu, dok je drugi dio barista žurnim koracima na tacnama nosio koliko je mogao i lijevao u veliku šalicu od 2000 litara. I na kraju je bilo – 2012!
U prosjeku 400 litara po satu
– – Rekorda za najveću šalicu cappuccina još nema, a Hrvati su prvi koji su ga postavili. U prosjeku su napravili 400 litara po satu – rekla je sutkinja Guinnessove knjige rekorda Seyda Subasi Gemici, koja je u Zagreb došla iz indonezijske Jakarte, gdje je sudila postavljanju najvećeg mozaika u obliku žarulje.
Zagrepčani su, pak, znatiželjno s kišobranima hodali oko manjih šatora, u sklopu kojih je bilo raznih sadržaja. Tako su, primjerice, mogli crtati novom tehnikom umjetnosti – kavarelom – gdje se, umjesto tempera, koristi kava, ili popiti šalicu cappuccina, koji su cijeli dan besplatno dijelili na glavnom trgu. Sve to u povodu 150 godina tvrtke Julius Meinl, proizvođača kave koji je i organizirao cijeli događaj.
– Željeli smo nekako obilježiti obljetnicu, a ideja je došla od moje kćeri, koja obožava Guinnessovu knjigu rekorda. Odabrali smo baš Zagreb jer se ovdje spajaju kulture pripremanja i ispijanja kave sa sjevera (središnja Europa), sa zapada (Mediteran) i s istoka (Balkan) – kazao je Luigi Simonetta, generalni direktor tvrtke za ovo područje.
Kava četiri puta na dan
U Zagreb su iz Austrije stigli i članovi obitelji Meinl. Postavljanje rekorda nadgledao je i obilazio jedan od vlasnika, Thomas Meinl, koji, u trenutku kad je donio malenu šalicu cappuccina do velike nije mogao izdržati da ne popije ukusan topao napitak.
– Htio sam probati barem maleni dio tog velikog cappuccina. Pijem kavu četiri do pet puta dnevno, a cappuccino mi je posebno omiljen – rekao je.
U spravljanju najvećeg cappuccina sudjelovala je i Tatjana Jurić, koja je vodila program, a publiku su, dok su baristi neumorno radili, zabavljali izvođači klasične glazbe. Kiša nije spriječila niti neka lica iz gradske politike da dođu na Trg bana Jelačića, pa se ondje našao i predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić.
– Najdraža mi je kava koju si sam skuham jer najbolje mogu pogoditi omjer šećera, kave i mlijeka koji mi odgovara – otkrio je Bernardić.
Gigantski kapučino!