Nema dvojbe

I maslac i margarin dobri su - umjereno

pahuljice
11.06.2011.
u 17:28

Današnji margarin ne sadrži nezdrave sastojke kao nekoć, proizvođači su iz margarina izbacili štetne transmasne kiseline

Maslac ili margarin?, i danas se pitaju mnogi, nakon što su proteklih desetljeća zdravstveni autoriteti jednu pa drugu namirnicu proglašavali štetnom. Međutim, prema riječima nutricionistice dr. sc. Darije Vranešić-Bender, ni margarin ni maslac nisu nezdravi u umjerenim količinama. Margarin se dobiva od biljnih ulja, pa je bogat nezasićenim masnim kiselinama i siromašan potencijalno štetnim zasićenim masnim kiselinama, a obogaćen je vitaminima topivim u masti i ne sadrži kolesterol. Prije petnaestak godina uočeno je da transmasne kiseline koje nastaju hidrogeniranjem biljnih ulja odnosno tijekom proizvodnje margarina imaju izrazito štetno djelovanje na krvne žile. – Stoga su unazad pet godina proizvođači izbacili nepoželjne transmasne kiseline iz margarina – kaže dr. Vranešić-Bender. Maslac je, pak, izrazito bogat zasićenim masnim kiselinama i kolesterolom čiji je unos također potrebno ograničiti, ali je i bogat korisnim masnoćama poput konjugirane linolenske kiseline te vitaminima topivim u masti.

Idealno

Idealan udio masnog tkiva u organizmu zdrave osobe iznosi 12-20% za muškarce i 20-30% za žene. Ljudsko je tijelo sposobno sintetizirati sve potrebne masne kiseline osim dviju: linolne i linolenske kiseline. Te se kiseline nazivaju esencijalnima i nužno ih je osigurati prehranom.

Dobre i loše

Pretjeran unos zasićenih masti (iz životinjskih izvora) povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i pretilosti, pa zasićene masti (s transmasnim kiselinama) zovemo “loše” masti. Jednostruko i višestruko nezasićene masti imaju cijeli niz pozitivnih učinaka na zdravlje i smatraju se “dobrim” mastima

Light

Margarini najčešće sadrže niz masnih kiselina potrebnih organizmu. 100 g, ovisno o proizvodu, osigurava 18-22 g zasićenih masti, 16-21 g jednostruko nezasićenih masti te 8-24 g višestruko nezasićenih masti. Iznimka su light margarini - zbog smanjenog udjela masti sadrže i upola manje zasićenih i jednostrukonezasićenih masti, dok je sadržaj višestrukonezasićenih masti očuvan.

Energija  

Preporuke govore da svakodnevnom prehranom treba osigurati 30% energije iz masti. Pri tome se ne treba toliko zamarati kvantitetom, važnije je obratiti pažnju na kvalitetu. Do 10% trebaju činiti zasićene masti, a 20% nezasićene. Masti su koncentrirani izvor energije: 1 g masti osigurava 9 kcal, a 1 gram ugljikohidrata odnosno bjelančevina osigurava 4 kcal

Za djecu

Zasićene masti služe uglavnom kao izvor energije, a nezasićene za izgradnju staničnih struktura. Dok su zasićene masti neophodne u prehrani osoba koje se bave teškim fizičkim radom i sportom, dojenčadi i djeci, adolescentima te trudnicama i dojiljama potrebne su velike količine nezasićenih masti

Štetno

1990-ih otkrilo se da transmasne kiseline nisu dobre za zdravlje srca i krvnih žila - snizuju razinu HDL (“dobrog”) kolesterola u krvi istodobno povisujući razinu ukupnog i LDL (“lošeg”) kolesterola

142 godine 

 Margarin je nastao 1869. godine i do danas je prošao brojne promjene. Proizvodi se od biljnog ulja i čvrstih biljnih masti tehnološkim procesom.

Ključne riječi

Komentara 3

LO
lojtra
21:57 11.06.2011.

Kad bi ljudi znali sve o margarinu prodaja bi mu pala za 90%!

GO
gohan
18:58 11.06.2011.

ovi kupovni neorganski maslaci nisu ništa bolji od modernih margarina. ali zato domaći ili organski maslac ima mnogo više vitamina A i D. umjesto da raspravljaju kako da margarin učine manje nezdravim, možda bi se trebali fokusirati na to kako povećati proizvodnju kvalitetnog maslaca.

OB
-obrisani-
22:35 11.06.2011.

Ha, ha, ova nutricionistica plaćena je propagatorica najvećih hrvatskih trovača. Izgleda ljupko, a u stvarnosti laže i maže da se sve puši. Maslac i margarin toliko su nezdravi da ih ne bih darovao ni neprijatelju. Inače, ni cigarete u umjerenimnim količinama nisu štetne...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije