Novo istraživanje

I mliječna čokolada može biti zdrava kao tamna: Znanstvenici otkrili koja je formula

Instagram
20.08.2020.
u 16:20

Iako je popularnija, mliječna čokolada ima manje pozitivnih posljedica nego tamna čokolada.

Godinama smo slušali o brojnim zdravstvenim prednostima tamne čokolade, ali to nije zaustavilo njenu slađu i popularniju sestru, mliječnu čokoladu, da i dalje bude na tronu sladokusaca. No sada su znanstvenici pronašli način obogaćivanja mliječne čokolade korisnim antioksidansima koji su povezani s tamnom čokoladom, prenosi metro.co.uk.

Tamna čokolada ima visoku razinu fenolnih spojeva, za koje se govori da imaju protuupalna svojstva koja mogu umanjiti rizik od kardiovaskularnih i drugih bolesti. Oni su i razlog njezinog gorkog okusa. Međutim, američki znanstvenici otkrili su kako te prednosti "ugraditi" u mliječnu čokoladu - dodavanjem ekstrakta kože kikirikija, proizvoda koji je obično ostaje prilikom izrade kikirikijevog maslaca i slatkiša. To znači da se može uživati ​​u slatkoj mliječnoj čokoladi i dobiti najbolje iz tamne čokolade.

Znanstvenici su otkrili da ekstrakt kože kikirikija podiže razinu antioksidanata zadržavajući slatki okus čokolade i kremastu teksturu. Krajnji proizvod stoga ima isti okus kao i mliječna čokolada, ali više pozitivnih posljedica. Lisa Dean, prehrambena tehnologinja iz američke Službe za istraživanje poljoprivrednih proizvoda, rekla je: - Mogli bismo upotrijebiti naš sastojak za pravljenje mliječne čokolade s istom razinom antioksidanata kao i u tamnoj čokoladi bez gorčine tamne čokolade. Ako ste prosječni potrošač i nemate visok osjećaj gorčine kao što to imaju tzv. 'superkušači', trebali biste moći konzumirati tretiranu mliječnu čokoladu i ne biste znali razliku. Ni drugačije ne izgleda. 

Lisa i njezin tim uzeli su crvenu kožicu kikirikija i samljeli je u prah, prije ekstrakcije fenolnih spojeva. Ovaj prah je tada kombiniran s aditivom maltodekstrina u hrani radi lakšeg ugradnje u konačni proizvod. Istraživači su zatim isprobali njihovu formulaciju čokolade u usporedbi s ostalim čokoladama. Otkrili su da čokolada s 8% fenolnih spojeva ima najbolju ravnotežu okusa i teksture. Također su otkrili da alergija na kikiriki može brinuti ljude, pa su testirali prisutnost alergena, ali nisu pronašli nijedan u čokoladi. Međutim, naglasili su da će proizvodi koji sadrže prah i dalje dobiti upozorenje.

Video o pravilnom cijeđenju tjestenine izazvao burnu raspravu:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije