rijetka pojava

Ima vrlo rijetko stanje - svaki puta kada doživi orgazam, sve oko njega je ružičasto

shutterstock
23.08.2024.
u 21:29

Procjenjuje se da do dva posto populacije doživi neki oblik sinestezije tijekom seksa.

Seksualni život jednog muškarca mogao bi se opisati kao neuobičajen i poseban. Ovaj 31-godišnji muškarac, poznat pod imenom 'Mr. R.', obratio se liječnicima nakon što je primijetio da prilikom svakog orgazma vidi svijet u ružičastim tonovima. Također je uočio da mu se predmeti čine oštrijima i svjetlijima, kao da je uvijek rano jutro, čak i kad se to događa kasno navečer, piše Daily Mail

Nakon što su liječnici u Iranu proveli niz testova, dijagnosticirali su mu sinesteziju, rijetko stanje u kojem se osjetila međusobno isprepliću. Ovaj fenomen može uzrokovati da osoba ‘kuša boje’ ili ‘osjeća zvukove’ u različitim situacijama. Objavljujući neobičan slučaj u časopisu Psychiatry, liječnici su napisali: ‘Pacijent je izvijestio da tijekom orgazama doživljava promjene u vizualnoj percepciji, s naglaskom na oštrije i svjetlije prikaze okoline u dominantno ružičastoj boji’. 

VEZANI ČLANCI: 

Prije nego što je potražio pomoć, pacijent je pokušao liječiti svoje stanje antidepresivom Sertralinom, no nakon tri mjeseca obratio se bolnici, gdje su liječnici sugerirali da pati od rijetkog neurološkog poremećaja. Zanimljivo je da je pacijent već u djetinjstvu iskusio promijenjenu percepciju zbog bolova u prsima uzrokovanih neispravnim srčanim zaliskom, što je dovelo do sličnih senzacija.

Nakon što su liječnici zaključili da daljnji tretman nije potreban, pacijent je otpušten, a on je izvijestio da nema problema s erektilnom funkcijom i da je zadovoljan svojim seksualnim životom. Sinestezija je uzrokovana time što živci, koji su aktivirani određenom aktivnošću, slučajno aktiviraju druge, nepovezane živce, što dovodi do ‘miješanja’ osjeta.

VEZANI ČLANCI: 

Iako nije jasno zašto orgazam može izazvati sinesteziju, stručnjaci sugeriraju da bi to moglo biti povezano s valom hormona zadovoljstva i pojačanom moždanom aktivnošću tijekom seksualnog čina. Ovo stanje često se povezuje s razvojem mozga, a mnogi ljudi sa sinestezijom žive normalne i ispunjene živote, neki čak tvrde da im to stanje omogućuje bogatije iskustvo svijeta.

Procjenjuje se da do dva posto populacije doživi neki oblik sinestezije tijekom seksa, prema Psychology Today. U svom izvješću iz 2022. godine, istraživači sa Sveučilišta u Mashhadu naglašavaju da ovaj slučaj pokazuje da sinestezija tijekom orgazma ne mora negativno utjecati na seksualni život. Za razliku od drugih izvještaja, pokazao je da orgazam u boji može biti specifična vrsta sinestezije koja nije štetna.

Dečko priznao svojoj curi da mu je san imati seks s njenom sestrom: "Shrvana sam"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije