Stavite vodu da zavrije kako biste skuhali tjesteninu, rižu, krumpire... A onda odlučite oprati suđe, narezati ostatak namirnica za ručak i zaboravite na vodu – ona iskipi! Na kraju sami sebi napravite dodatni posao, pa morate, osim pripreme jela, i oprati štednjak.
Tu situaciju možete vrlo lako spriječiti jednostavnim trikom za koji ste sigurno čuli – stavite drvenu kuhaču preko lonca, prenosi Food Hacks.
Ovaj trik djeluje na dva načina. Prvo, suha drvena kuhača destabilizira mjehuriće kada dođu u kontakt s njezinom površinom, pa se kipuća voda povlači.
Dodaci prehrani mogu biti korisni, ali i štetni – koje kombinacije izbjegavati, a koje su poželjne?
Drugo, mjehurići i pjena stvoreni od kipuće vode pune se parom. Ako dođu u dodir s nečim čija je temperatura ispod 100°C, para će se kondenzirati, odnosno pretvoriti opet u tekućinu.
Iako je ovaj trik odličan, ima i nekih nedostataka. Kada se kuhača nakon nekog vremena zagrije, voda će se podići bez obzira na nju. Također, nije dobro koristiti metalnu žlicu jer nema nikakvo djelovanje, baš suprotno – mnogo brže provodi toplinu.
Imajte na umu, ako se uvijek koristite istom drvenom kuhačom, da će se ona iskriviti od vlage.
Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati