budite zdravi

Izbjegavanje laži spašava vas i vaše zdravlje

'dugiputljubavi_nnn_ekr_0312'
''
27.12.2012.
u 10:30

Istraživači su ustanovili da postoji veza između više iskrenosti u govoru i boljeg zdravstvenog stanja, što nije bio slučaj s ispitanicima koji su smjeli lagati

Iskrenost je jedini pravi način života. Lažete li, činite štetu svom zdravlju, pokazala je američka studija. Još jedan razlog zbog kojeg biste se mogli prestati služiti lažima jest i pokazatelj da se poboljšavaju odnosi istinoljubivih osoba s bližnjima pa se tako osim boljeg zdravlja uživa i u boljim odnosima s prijateljima.

Istraživanje je provedeno na 110 osoba između 18 i 71 godine. Ispitanici su se deset tjedana morali suzdržavati od bilo kakvih laži, čak i onih malih. Jednom tjedno  popunjavali su upitnik o svom zdravlju i vezama. Potom su morali proći poligraf kako bi se procijenile veće ili manje laži koje su izrekli. Jedna grupa morala se suzdržati od laži, dok su drugi smjeli prešutjeti istinu ili odbiti odgovoriti na pitanje koje im ne odgovara. Dopušteno im je i čuvanje tajni, ali nisu smjeli slagati. Druga grupa ispitanika nije dobila nikakve instrukcije.

– Dokazi tvrde da Amerikanci prosječno slažu jedanaest puta na tjedan. Istraživanjem smo htjeli doznati može li iskreniji život dovesti do boljeg zdravlja. Ustanovili smo da ispitanici mogu namjerno i drastično smanjiti broj svakodnevnih laži, a to je zauzvrat povezano s poboljšanim zdravljem – objasnila je psihologinja Anita Kely sa sveučilišta Notre Dame iz Indiane, piše USAToday.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije