Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIZIČNA DIJETA Lighter Life formula za gubitak kilograma, ali i zdravlja

Izgladnjela djeca Afrike kao inspiracija za meni poznatih

14.06.2009.
u 21:30

Među slavnima proširila se nova dijeta popularnog naziva Lighter Life iza koje se skrivaju brojne opasnosti. Ta dijeta, koja dopušta unos tek 530 kalorija na dan (otprilike četvrtina kalorija potrebnih da bi organizam normalno funkcionirao), među nutricionistima je naišla na negativne kritike, a hrabriji je nazivaju “organiziranim gladovanjem”.

Život na shakeovima
Apsurd je te dijete u tome što su njezini tvorci Bar Hewlett i Jackie Cox, koji su Ligther Life osmislili još 1996., inspiraciju pronašli u građanima zemalja Trećeg svijeta u kojima stotine tisuća ljudi umiru od gladi. Nakon godina eksperimentiranja, odlučili su svoju “tajnu” podijeliti sa širokim masama i brzo privukli slavno društvo.

Izgladnjivanje traje 100 dana, a svakog tjedna korisnici dobivaju paketiće s hranom, točnije juhom i različitim shakeovima, što ih stoji sedamstotinjak kuna. Dakle, da biste gladovali tri mjeseca, morate uplatiti gotovo deset tisuća kuna.

Uz tu dijetu nisu preporučljivi naporni treninzi jer biste se, zbog nedostatka energije, mogli onesvijestiti. Među prvima tu je dijetu iskušala slavna pjevačica Amy Winehouse koja je godinama njegovala anoreksičan izgled, a velika je pobornica te dijete i top-model Heidi Klum koja između svojih trudnoća zapravo živi na shakeovima. Čim pretjera sa slatkišima ili tjesteninom, slavna mršavica Sienna Miller odmah plati svoj grijeh tromjesečnim gladovanjem.

U taj svojevrsni kult uvukla je i inače mršavu Keiru Knightly, pa joj britanski mediji predbacuju da kolegicu želi uništiti izgladnjivanjem. Činjenica je da ta dijeta daje brze rezultate i da topi masne naslage, ali tjera organizam da radi na rezervama rezervi što izravno šteti svim organima, a tijelo troši samo sebe.

Štetne posljedice
Problem se nastavlja i kada prekinete tu dijetu. Kako je organizam naučen na minimalne količine energije, kada počnete normalno jesti, sve će se spremati u masne naslage. Moguće je i da vam organizam počne odbacivati krutu hranu, a mogući su i trajni poremećaji u prehrani. Unatoč velikom broju sljedbenika, riječ je o rizičnoj dijeti koja može opasno narušiti zdravlje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije