Japanska hrana je delicija omiljena u cijelom svijetu - ali moguće da su ga mnogi jeli potpuno pogrešno. U slučaju da nikada prije niste jeli ovo jelo, često se temelji na riži s miso juhom i drugim prilozima. Naglasak je na sezonskim namirnicama, a prilozi se najčešće sastoje od ribe, ukiseljenog povrća i povrća kuhanog u temeljcu, piše Mirror.
U svijetu, jedan od najpopularnijih japanskih prehrambenih artikala je sushi, koji se sastoji od riže za sushi i raznih opcija punjenja, a zatim se često zamota u morske trave. Jedan restoran podijelio je što treba, a što ne treba raditi pri jedenju omiljenog jela - a neka su njihova mišljenja podijelila ljude.
VEZANI ČLANCI:
Stručnjaci japanskog restorana Japango, u Coloradu, SAD, rekli su da bi ljudi trebali izbjegavati "namakanje" sushija umakom od soje, te samo nanijeti "malu mrlju" wasabija i nikada ne stavljati ukiseljeni đumbir na vrh. Osoblje u Japangu objavilo je sliku mušterije kako polijeva svoj sushi sojinim umakom i pitalo što je "tehnički" pogrešno u tom činu.
Iako možda ne postoji pogrešan način jedenja sushija, pridržavanje nekih okolnih običaja i 'pravila' sigurno vam neće odmoći, stoji u objavi na Facebooku. "Riža za sushi treba biti pahuljasta s osjetljivim džepovima zraka, a pretjerano natapanje soja umakom može učiniti da se sve raspadne. Umočite samo ribu ili oprezno potapkajte kutove rolica. Nemojte utapati svoj maki niti sipati soja umak izravno na jelo."
Iako je đumbir odličan dodatak sushiju, najviše se koristi za čišćenje nepca između jela. Tim je dodao: "Uživajte u komadu prije nego što promijenite rolicu. Nemojte đumbir stavljati na vrh sushija. Wasabi se koristi za "poboljšanje okusa sirove ribe" i treba ga nanijeti samo u malim mrljama na jednu stranu sushija."
Stručnjaci su rekli da se također nikada ne smije miješati u soja umak jer to mijenja okus oba sastojka. U japanskoj kulturi štapići za jelo mogu prenijeti razne poruke - i nikada se ne bi trebali koristiti za uzimanje hrane sa zajedničkih tanjura. "Nemojte trljati štapiće za jelo jedan o drugi, što kuharu može reći da mislite da su jeftini, ili ih ostaviti da vire iz zdjela, jer je to naklon pogrebnim tradicijama, pozivajući duhove da ručaju s vama", pisalo je u objavi. "Mnogima je ionako teško jesti sa štapićima, tako da sushi onda radije jedite s prstima."
VEZANI ČLANCI:
Mnogi su pojedinci pohvalili "edukativne" upute, ali drugi su inzistirali na tome da svatko treba slobodno jesti sushi kako god želi. "Jest ću svoj sushi onako kako uživam u svom sushiju, ne trebaš mi ti govoriti kako da uživam u svom obroku", napisala je jedna osoba. "Živim u Japanu već tri godine i vidim da Japanci stalno miješaju svoj wasabi u sojinom umaku", rekao je drugi. Treći je dodao: "Žao mi je, ali đumbir će biti nagomilan na vrhu mog sushija. Čistim nepce rižom ili toplim čajem", dodao je netko.
Međutim, bilo je mnogo ljudi koji su bili zahvalni na informativnim savjetima. "Oh, kad bi se barem ovo više komuniciralo! Sushi je delikatan okus sirovih sastojaka!" rekla je jedna žena. "Sviđa mi se ovaj post. Ova edukacija potrebna je većini naših ljubitelja sushija", rekao je drugi. Primijetivši podjelu koju je njihova objava izazvala, stručnjaci japanskog restorana Japango dodali su: "Ako je naša objava koja je trebala biti bezbrižna i poučna izazvala u vama osjećaj bilo čega osim žudnje za sushijem, ispričavamo se i želimo vas uvjeriti da u potpunosti vjerujemo da trebate jesti neko jelo na bilo koji način koji vam donosi najviše radosti. Dođite takvi kakvi jeste, jedite kako želite i prelijte taj umak od soje do mile volje."
Znate li koliko dugo sirova piletina može stajati u hladnjaku? Pripazite na ove znakove!