Rajčice koje pronađemo u trgovini i na tržnici uvijek izgledaju savršeno – sjajne su i bez mrlja. Ali, to nije uvijek slučaj s domaćim rajčicama iz vrta, koje često znaju biti deformirane, varirati u veličini i obliku, a neke su čak i napuknute. Nakon razgovora sa stručnjakom za hranu, iz Simply Recipes su saznali da je normalno da se rajčice otvore dok sazrijevaju. Evo što su naučili o tome zašto rajčice pucaju i jesu li još uvijek sigurne za jelo.
Brian Chau, prehrambeni znanstvenik i direktor Chau Timea, objašnjava da pukotine i udubljenja nastaju na rajčicama kada kožica raste sporije od mesa. Temperatura bi mogla utjecati na rast rajčica - topla sunčana razdoblja praćena hladnijim noćima mogu dovesti do brzog širenja rajčica i pucanja kore.
VEZANI ČLANCI:
'Vrijeme također utječe na stanje vode', kaže Chau. Obilne ili iznenadne kiše mogu dovesti do rasta i bubrenja unutrašnjosti rajčice. Dok se promjenjivi vremenski uvjeti ne mogu kontrolirati, vrtlarske navike mogu utjecati na izgled rajčica. Chau dodaje da previše zalijevanja jednog dana, a nedovoljno drugog uzrokuje da rajčice neravnomjerno rastu, uzrokujući njihovo pucanje.
Uglavnom, male pukotine na površini kore su bezopasne, a rajčicu još uvijek možete jesti. Pojedite ih odmah kako biste ih spasili od daljnjih oštećenja. Napuknuta rajčica može se koristiti u receptima gdje izgled nije bitan, poput juha, džemova, salsa i sokova.
VEZANI ČLANCI:
Napuknute rajčice nisu sigurne za jelo ako su im meso i sjemenke izloženi. U tom trenutku postoji rizik od zaraze od štetočina, kao što su voćni crvi koji se hrane voćem uvlačeći se u njega kroz pukotinu. Chau dodaje da kada je unutrašnjost rajčice izložena, ona također može privući štetnike poput voćnih mušica, uzrokujući razvoj bakterija i plijesni u njoj. Ako se rajčica čini sluzavom, pljesnivom, smrdljivom ili napadnutom kukcima, bolje ju je kompostirati nego riskirati da se razbolite.
Doručak je najvažniji obrok u danu, no ove je namirnice ujutro bolje izbjegavati: