jeste li znali?

Jedete li šipak? Zbog ovih zdravstvenih prednosti trebali biste ga uvrstiti u prehranu

Shutterstock
13.10.2022.
u 16:30

Šipak čak može i podići raspoloženje jer je prepun fitokemikalija koje potiču stvaranje serotonina

Šipak je voće koje je bogato polifenolima, antioksidansima koji se bore protiv nestabilnih molekula koje mogu oštetiti stanice. Također sadrži i antocijanine, koji šipku daju crvenu boju te pomažu kod snižavanja krvnog tlaka i prevencije raka. Brojna istraživanja pokazala su da plodovi šipka imaju mnogo zdravstvenih prednosti, te bi ih bilo dobro uvrstiti u prehranu, piše Mind Body Green.

Želite unositi više vlakna u organizam? Pojačajte ove namirnice:

1/10

Poboljšava zdravlje crijeva

Jedna od najvažnijih zdravstvenih funkcija šipka je njegov učinak na crijevnu mikrobiotu i njegova potencijalna upotreba kao antimikrobno sredstvo. Osim njegovih spojeva koji koriste metaboličkim procesima, sjemenke šipka su sjajan izvor prebiotičkih vlakana. Drugim riječima, pruža potrebnu količinu blagotvornih sastojaka koji pomažu u održavanju redovite stolice i optimiziranju probave.

Pomaže kod upala

Jedno istraživanje pokazalo je da redovito pijenje soka od šipka može smanjiti upale koje prethode srčanim bolestima i dijabetesu. Naime, antioksidansi osim snižavanja krvnog tlaka i prevencije raka, smanjuju i upale u tijelu.

Poboljšava zdravlje srca

Konzumacija soka od šipka pomaže i kod smanjenja krvnog tlaka. Prema istraživanju, srčani bolesnici koji su dnevno pili jednu šalicu soka od šipka osjećali su značajno manji intenzitet i trajanje boli u prsima. Također,  redovno uzimanje ovog ploda snižava krvni tlak i smanjuje količine lošeg kolesterola u organizmu.

Jača imunitet

Jedna voćka šipka zadovoljava čak 16 posto dnevnih potreba za vitaminom C. Ne čudi stoga što se preporučuje redovita konzumacija šipka s ciljem osnaživanja imuniteta, a osobito u vrijeme sezonskih prehlada, viroza i gripa.

Potiče bolje raspoloženje

Ako želite promijeniti raspoloženje na bolje, pojedite šipak. Ovo voće prepuno je fitokemikalija koje potiču stvaranje serotonina što regulira mnoge biološke funkcije u tijelu, od tjelesne temperature do apetita, a kada je u ravnoteži, daje osjećaj mentalne opuštenosti i zadovoljstva.

Što jesti za život bez boli i upala? Stručnjaci otkrivaju koje namirnice uključiti u prehranu:

Ključne riječi

Komentara 1

MO
montello
15:22 14.10.2022.

Sada se sipak jede sladak je i zdrav

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije