Šipak je voće koje je bogato polifenolima, antioksidansima koji se bore protiv nestabilnih molekula koje mogu oštetiti stanice. Također sadrži i antocijanine, koji šipku daju crvenu boju te pomažu kod snižavanja krvnog tlaka i prevencije raka. Brojna istraživanja pokazala su da plodovi šipka imaju mnogo zdravstvenih prednosti, te bi ih bilo dobro uvrstiti u prehranu, piše Mind Body Green.
Želite unositi više vlakna u organizam? Pojačajte ove namirnice:
Poboljšava zdravlje crijeva
Jedna od najvažnijih zdravstvenih funkcija šipka je njegov učinak na crijevnu mikrobiotu i njegova potencijalna upotreba kao antimikrobno sredstvo. Osim njegovih spojeva koji koriste metaboličkim procesima, sjemenke šipka su sjajan izvor prebiotičkih vlakana. Drugim riječima, pruža potrebnu količinu blagotvornih sastojaka koji pomažu u održavanju redovite stolice i optimiziranju probave.
Pomaže kod upala
Jedno istraživanje pokazalo je da redovito pijenje soka od šipka može smanjiti upale koje prethode srčanim bolestima i dijabetesu. Naime, antioksidansi osim snižavanja krvnog tlaka i prevencije raka, smanjuju i upale u tijelu.
Poboljšava zdravlje srca
Konzumacija soka od šipka pomaže i kod smanjenja krvnog tlaka. Prema istraživanju, srčani bolesnici koji su dnevno pili jednu šalicu soka od šipka osjećali su značajno manji intenzitet i trajanje boli u prsima. Također, redovno uzimanje ovog ploda snižava krvni tlak i smanjuje količine lošeg kolesterola u organizmu.
Jača imunitet
Jedna voćka šipka zadovoljava čak 16 posto dnevnih potreba za vitaminom C. Ne čudi stoga što se preporučuje redovita konzumacija šipka s ciljem osnaživanja imuniteta, a osobito u vrijeme sezonskih prehlada, viroza i gripa.
Potiče bolje raspoloženje
Ako želite promijeniti raspoloženje na bolje, pojedite šipak. Ovo voće prepuno je fitokemikalija koje potiču stvaranje serotonina što regulira mnoge biološke funkcije u tijelu, od tjelesne temperature do apetita, a kada je u ravnoteži, daje osjećaj mentalne opuštenosti i zadovoljstva.
Što jesti za život bez boli i upala? Stručnjaci otkrivaju koje namirnice uključiti u prehranu:
Sada se sipak jede sladak je i zdrav