Ako tražite prirodne načine čišćenja doma bez kemikalija, ne tražite dalje od zdjele za voće na kuhinjskom pultu. Limun ima iznenađujuću količinu moći čišćenja - limunska kiselina čini učinkovito i prirodno sredstvo za čišćenje. Stoga, kako piše Real Simple, sljedeći put kada budete trebali očistiti vrata tuša ili dasku za rezanje, zgrabite limun prije nego što posegnete za oštrim sprejevima za čišćenje.
Očistite daske za rezanje: Za uklanjanje mrlja s drvenih ili plastičnih dasaka za rezanje prepolovite limun i iscijedite sok na dasku. Utrljajte sok s polovicom limuna, a zatim ostavite 20 minuta. Kiselina će djelovati na mrlje, otkrivajući svježu, čistu dasku za rezanje.
VEZANI ČLANCI:
Posvijetlite bijelu odjeću: Svi znamo da je izbjeljivač najučinkovitiji način za osvježavanje izgleda bijele odjeće i ručnika, ali limunov sok također može biti učinkovit. Da biste očistili odjeću, stavite je u lonac s vodom s nekoliko kriški limuna, a zatim prokuhajte nekoliko minuta.
Koristite ga kao odmašćivač: Da biste napravili prirodni sprej za odmašćivanje koji možete koristiti na gotovo svakoj tvrdoj površini osim drva, pomiješajte 2 šalice vode, 2 žlice svježeg limunovog soka, 1/2 žličice sapuna i 1 žlicu sode bikarbone u bočici s raspršivačem i dobro protresite. Limun se bori protiv mrlja i dezinficira, dok soda bikarbona djeluje kao blagi abraziv.
VEZANI ČLANCI:
Očistite posude za hranu: Ako imate ormar pun hranom obojenih plastičnih posuda, dopustite limunu da odradi svoju magiju u borbi protiv mrlja. Da biste očistili svoje plastične posude, iscijedite sok od limuna na zamrljanu plastiku i protrljajte odrezanom stranom limuna. Zatim ostavite posude da se osuše na suncu i operite na uobičajeni način. Tvrdokorne mrlje od umaka će nestati.
Očistite ribež za sir: Čišćenje ribeža za sir može biti teško za vašu kuhinjsku spužvu. Nakon ribanja mekog sira ili ljepljive hrane, limun prepolovite i protrljajte ribež. Otklonit će ostatke, a pritom će ostaviti svjež miris limuna.
Neka mjed i bakar zasjaju: Prerežite limun na pola, a zatim posolite prerezanu stranu. Utrljajte ga na mjedene ili bakrene svijećnjake, zdjele ili lonce i tave kako bi zasjali.
Mikrobiolog otkrio: Evo koliko su sudoperi zapravo prljavi, čak i nakon temeljitog čišćenja!