Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prednosti, nedostaci

Jesu li usamljeni? Jedinci izrastaju u sretnije ljude

Natalie Portman (1)
Dior
31.07.2012.
u 13:09

Jedinci se mogu činiti usamljenima, no sretniji su jer oko trećina djece u obitelji s više djece žali se na maltretiranje braće ili sestara

– Nikad ne bih postala glumica da nisam jedinica. Moji roditelji mi vjerojatno nikad ne bi dopustili da budem obiteljska zvijezda da su imali još djece – kazala je u jednom intervjuu američka glumica Natalie Portman.

Stereotipi da su razmaženi, da ih roditelji drže kao "kap vode na dlanu", da su nedruštveni, sebični, a kasnije u životu i usamljeni, mnoge jedince prate u životu. A većinom nisu točni. Istraživanja su pokazala da su jedina djeca svojih roditelja zapravo sretnija od onih koji dijele roditeljsku ljubav s braćom i sestrama. Najveći je razlog taj što ne prolaze svađe i torture česte među sestrama i braćom. I roditelji rastrgani između više djece mogu biti pod većim stresom rješavajući sukobe među njima i odgajajući ih za mirniji suživot i kompromise. Jedinci mogu biti usamljeni, ali ih najčešće drugi tako doživljavaju zbog ponešto smanjenih društvenih veza, međutim većina njih ne osjeća se tako jer su još u djetinjstvu naučili sami si zaokupiti pozornost.

Ipak, dokazano je da jedina djeca u obitelji mogu teže sklapati prijateljstva. Potrebno im je i dulje vrijeme kako bi se prilagodili na veliku skupinu ljudi, što je posebno traumatično kad takvo dijete treba krenuti u vrtić ili školu. A roditeljska podrška, koliko god bila velika i snažna, nije dostatna kao kod onih koji u teškim trenucima dobiju podršku od braće i sestara, što je jedincima strano.

 

Komentara 5

LI
liliZG
14:04 31.07.2012.

Neke tvrdnje su u potpunosti točne što se mene tiče, u stanju si zaokupiti sam sebe nekom igrom ili poslom jer nema brata ili sestre koji bi se s tobom igrao, i isto tako sklapam većinom trajna prijateljstva, pa ih je zato jako malo, iz nekog razloga radi se u vrlo uskom krugu ljudi od povjerenja, ne vjerujem da mi svi mogu biti prijatelji već poznanici ili kolege. Razmažena nisam , ali to zahvaljujući odgoju roditelja, red, rad i disciplina, nagrade za uspjeh u školi - nema -jer učiš za sebe i gotovo.......

KR
kroon
08:54 01.08.2012.

slijedece istrazivanje tog tipa radice se u Pristini...uoceno je da djeca imaju problema jer su sama i nemaju brace i sestara

DI
duncan_idaho
09:51 01.08.2012.

Opet neko "stručno" istraživanje. Inače idiotizam je da se ljubav dijeli. Pa nije to čokolada da ako je podijeliš na više djece da će svako dobiti manje. Svaki normalan roditelj u stanju je pružiti jednako ljubavi svakom djetetu, neovisno dali ih ima jedno ili troje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije