Pomozite si

Kada imamo povišenu temperaturu moramo jesti ovo!

juha
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
1/3
18.02.2014.
u 18:00

Iako se ponekad teško natjerati na hranu kada smo bolesni, tijelo ne bi smjelo biti "ostavljeno" na prehrani s manje kalorija jer to može produljiti vrijeme oporavka.

Kada smo bolesni, organizmu je potrebno više kalorija da funkcionira normalno jer se, uz redovne funkcije, dodatno bori protiv infekcije. Stoga je potrebno paziti što unosimo u organizam kako bismo našem organizmu osigurali više energije.

Iako se ponekad teško natjerati na hranu u takvim situacijama, tijelo ne bi smjelo biti "ostavljeno" na prehrani s manje kalorija jer to može produljiti vrijeme oporavka. Istraživanja su pokazala da reducirani unos kalorija u organizam koji se bori s prehladom, gripom i povišenom temperaturom može dodatno pogoršati simptome, piše Huffington Post.

Preporuka je jesti više manjih obroka i održavati hidrataciju tijela. Kako bi nam cijeli put oporavka bio što kraći i uspješniji preporučuje se jesti i piti ovo...

Pileća juha

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Pileća juha pomoći će održati vlažnom sluznicu nosa, spriječiti dehidraciju i smanjiti simptome upale grla.

Topli čaj

Topli napitci mogu pomoći umiriti upaljeno grlo, a zeleni čaj pun je antioksidansa i pomoći će u borbi protiv infekcije i ojačati imunološki sustav. Možete piti i vruću vodu s limunom jer će pomoći kod zalepljenog nosa, ali i pomoći u održanju hidratacije organizma.

Citrusi

Iako nema mnogo znanstvenih dokaza da povećano unošenje vitamina C može utjecati na tijek oporavka, flavonoidi koji se nalaze na mekanom, bijelom sloju ispod kore naranče, limuna, grejpa može ojačati imunološki sustav i ubrzati liječenje. Preporuka je, stoga, jesti cijelo voće za što bolji učinak.

Sladoled

Često možete čuti kako je sladoled dobar kada je upala grla u pitanju, ali ako zaledite svježe cijeđeni sok pomoći će i da održite tijelo hidratiziranim.

Čili, hren

Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

Pomoći će ako imate problema sa začepljenim dišnim putevima, ali svakako izbjegavajte ako imate bolove u želucu.

Krekeri, tost

Obični ili tek lagano slani krekeri i tost neće biti veliko opterećenje za vaš želudac i pomoći će u stabiliziranju probave, posebice nakon povraćanja.

Banane

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Banane obiluju kalijem koji se dosta gubi tijekom znojenja, povraćanja ili proljeva. Banane su lake za probavu, a mogu pomoći i u smanjenju tjelesne temperature i nadoknaditi izgubljene elektrolite.

Izbjegavajte masnu hranu i onu s puno šećera jer je teško probavljiva.

>>Ne pijete zeleni čaj? Vrijeme je da počnete

>>Ovih 7 činjenica o prehladi sigurno ne znate!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije