Alternativa

Kakao u kolačima zamjenjuje masti, i to vrlo učinkovito

souffle
13.09.2010.
u 14:53

Dodatkom kakaa u čokoladne mafine na račun masnoća nisu se dogodile značajnije promjene u njihovu izgledu, konzistenciji, teksturi, boji i okusu.

Zamjena originalnih masnoća u mafinima kakaovim vlaknima mogla bi pomoći proizvođačima da pojačaju zdravi „profil“ svojih pekarskih proizovda, tvrdi nova španjolska studija, a prenosi Food Science and Technology.

Dodatkom kakaa u čokoladne mafine na račun masnoća nisu se dogodile značajnije promjene u njihovu izgledu, konzistenciji, teksturi, boji i okusu. Dapače, kakao mafini su, za razliku od klasičnih masnih mafina, bili mekši, hrskavije strukture i reduciranih znakova odstajalosti tokom vremena.

Tek u mafinima u kojima je čak 75% masnoća zamijenjeno kakovim vlaknima došlo je do promjene u veličini, međutim, taj smanjeni volumen moguće je nadoknaditi drugim proizvodnim tehnikama i „trikovima“ u pripremi.

Ideja zamjene klasičnih sastojaka u pekarskim proizvodima zdravijim alternativama nije nova; već se neko vrijeme brašno zamjenjuje vlaknima i otpornim škrobom, a ova novost s mafinima također je naišla na pozitivnu reakciju u prehrambenoj industriji.

Ključne riječi

Komentara 2

BA
Balda
10:43 20.09.2010.

Zaboravili ste navesti izvor: www.vitamini.hr

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
05:56 18.10.2010.

ako kakao zamjeni masti, sto ce onda zamjeniti kakao ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije