Isprobajte

Kako se riješiti crvenih točkica nakon brijanja britvicom?

shutterstock
10.09.2024.
u 06:00

Od salicilne kiseline preko toplog ručnika do pilinga za lice, postoje metode koje mogu ublažiti iritacije nakon brijanja.

Koristite salicilnu kiselinu. Salicilna kiselina je beta-hidroksi kiselina koja odčepljuje pore, uklanja mrtve stanice kože i tretira upalu, omogućujući zacjeljivanje iritacija od brijanja. Također može pomoći u liječenju akni, prema AAD-u, pa može biti dobra opcija za osobe koje imaju i akne i iritacije od brijanja. Razni proizvodi sadrže salicilnu kiselinu, piše medicalnewstoday.com.

Primjerice to su: čistači za kožu, tonici, losioni i pilinzi. Osim salicilne, možete isprobati i glikolnu kiselinu. Ona pomaže koži da se ljušti uklanjanjem starih stanica s površine kože. Glikolna kiselina je alfa-hidroksi kiselina. Smanjuje zakrivljenost dlake i rizik od ponovnog ulaska u kožu, odnosno urastanja. Ubrzava prirodni proces ljuštenja kože, zbog čega proizvod s glikolnom kiselinom može pomoći u uklanjanju iritacija od brijanja i pružiti koži glađi izgled.

Isprobajte pilinge za lice. Ponekad mehanički ili fizički piling može ukloniti mrtve stanice kože koje začepljuju pore i zadržavaju dlake unutar kože. Ovi piling proizvodi mogu sadržavati šećer, sol, mljevene koštice voća ili male kuglice. Pilinzi mogu ukloniti nečistoće i osloboditi urasle dlake fizičkim uklanjanjem mrtvih stanica kože. Međutim, neki pilinzi mogu iritirati osobe s osjetljivom kožom. Nisu prikladni za upotrebu kada je koža već upaljena ili iritirana.

VEZANI ČLANCI: 

Osim toga, može vam pomoći i nježno četkanje. Meka četka pomaže u uklanjanju mrtvih stanica kože i nečistoća koje začepljuju pore te usmjeriti dlake izvan pora kako se ne bi zaglavile. Četkanje također može pomoći u treniranju dlake da raste u jednom smjeru, smanjujući vjerojatnost uraslih dlaka. Koristite čeku za njegu kože, četkicu za lice s mekanim čekinjama ili mekanu zubnu četkicu. Nadalje, stavljanje toplog, vlažnog ručnika na kožu može pomoći omekšati kožu i izvući uraslu dlaku, posebno kada se kombinira s drugom opcijom, poput četkanja. Ostale opcije uključuju parenje područja tijekom vrućeg tuša ili saune. Liječnik ili ljekarnik može preporučiti kreme, serume i čistače bez recepta. Blagi retinoid također može pomoći u sprječavanju iritacija od brijanja i akni.

Ako metode bez recepta ne pomažu, liječnik može propisati lijekove. Brijanje je metoda uklanjanja dlačica koja najčešće dovodi do iritacija, pa je jedna od opcija isprobati drugačiju tehniku uklanjanja dlačica. Kreme za uklanjanje dlačica otapaju dlake i smanjuju rizik od iritacija. Međutim, sadrže kemikalije koje mogu iritirati kožu. Ne biste trebali koristiti ove proizvode ako je koža već upaljena ili osjetljiva. Lasersko uklanjanje dlačica je dugotrajnija opcija, ali može biti skupa.

VEZANI ČLANCI: 

Je li moguće spriječiti iritacije od brijanja? Poduzimanje različitih koraka prije brijanja može pomoći u smanjenju rizika od iritacija. Očistite kožu nekomedogenim proizvodom. Oni mogu pomoći očistiti pore i ukloniti višak stanica s površine kože. Nekomedogeni proizvodi obično ne začepljuju pore. Brijte se samo kada je koža vrlo vlažna, bilo tijekom ili neposredno nakon tuširanja. Alternativno, stavite topli, vlažni ručnik na to područje 5 minuta prije brijanja. Koristite hidratantnu kremu ili gel za brijanje i ostavite da djeluje 1-2 minute prije brijanja. Pobrinite se da krema za brijanje bude vlažna kad počnete brijanje, ili isperite kožu i nanesite više kreme. Izbjegavajte proizvode za njegu kože koji sadrže iritantne sastojke, poput umjetnih mirisa, koji bi mogli pogoršati upalu. Promijenite i način na koji se brijete. Izbjegavajte 'blisko' brijanje. Umjesto toga, ostavite dlake duljine 0,5-3 milimetra. Koristite brijač s jednom oštricom ili električni brijač s promjenjivim postavkama za omogućavanje dužeg reza. Brijte polako, prateći smjer rasta dlake. Izbjegavajte zatezanje kože tijekom brijanja. Izbjegavajte ponavljanje poteza na istom području ili držanje brijača preblizu koži.

VEZANI ČLANCI: 

Također je važno brinuti se o koži nakon brijanja. Sljedeći koraci mogu pomoći. Isperite sve tragove kreme za brijanje toplom vodom kako biste smanjili rizik od iritacije. Stavite hladni oblog na kožu na pet minuta. Nanesite 'aftershave' formuliran za sprječavanje iritacija od brijanja. Očistite i osušite brijač i pohranite ga na suho mjesto. Promijenite oštricu na jednokratnom brijaču svakih 5-7 brijanja. Ako nijedna od ovih mjera ne pomogne ili ako su simptomi ozbiljni, najbolje je konzultirati se s liječnikom za savjet.

Dermatologinja Ivana Prkačin o važnosti zaštite od sunca

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije